Twaalf boeken om naar uit te kijken - April 2025
Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.
Tyler Green komt nooit meer vrij van Nicci French (Ambo/Anthos)
(verschijnt 1/4/2025)
“Tyler Green werd tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn studiegenoot Leo. Nu, dertig jaar later, is hij vrij en kan hij eindelijk door met zijn leven. Maar eerst wil hij met de vriendengroep van destijds een avond doorbrengen. Waarom hij dat wil, dat weet niemand.
Oud-studiegenoot Beatrice, inmiddels getrouwd met een politicus, stelt haar huis beschikbaar. Al snel wordt duidelijk dat Tyler bijbedoelingen heeft met deze reünie.”

ReinAard van Tom Lanoye (Prometheus)
(verschijnt 1/4/2025)
“Tom Lanoye’s ReinAard zoekt geen onderkomen in het zoetsappige Disney-universum van Bambi of Nemo, maar heeft meer affiniteit met familiale bendes als de Soprano’s of de Peaky Blinders.
De verleiding van macht, status, geld en geweld kent ReinAard maar al te goed, hij geeft er geregeld aan toe en geniet er ook van. Maar op zijn minst is hij eerlijk genoeg om dat niet te ontkennen, zoals zijn schijnheilige mededieren wel doen. Zonder genade belazert en mishandelt hij ze. Maar dat is vooral hun eigen verdiende loon.”
Heim van Caroline De Mulder (Bezige Bij)
(verschijnt 3/4/2025)
“In Heim Hochland in Beieren wordt in 1944 de oorlog zorgvuldig buiten de deur gehouden. De grootste kraamkliniek van de nazi’s heeft als doel om zo veel mogelijk ‘arische’ kinderen voort te brengen, en dat kan alleen als er voor de raszuivere moeders een harmonieuze omgeving wordt gecreëerd.
Renée, een jonge Française, vindt er een toevluchtsoord nadat ze is verstoten vanwege haar relatie met een Duitse soldaat. In de kliniek werkt verpleegster Helga. Zij verzorgt Renée en de andere vrouwen, maar haar geloof in het project begint te wankelen als duidelijk wordt wat de gevolgen zijn voor de pasgeboren kinderen als ze niet aan de strenge eisen van de nazi’s voldoen. Tegelijkertijd komt de oorlog steeds dichterbij.”
Alle moeders haten mij van Sarah Harman (HarperCollins)
(verschijnt 8/4/2025)
“Florence Grimes, feestbeest en voormalig zangeres in een populaire girlband, heeft maar één reden om elke dag uit bed te komen: haar tienjarige zoon Dylan. Tijdens een schoolreisje verdwijnt Alfie Risby, de pestkop van haar zoon en erfgenaam van een zakenimperium. Wanneer Dylan als hoofdverdachte wordt aangewezen, doet Florence er alles aan om hem vrij te pleiten. Het enige probleem: alle andere moeders haten haar. En Florence heeft een reden om te vermoeden dat Dylan misschien niet zo onschuldig is als ze zo graag zou willen geloven.”
Huiswerk. Een jeugd in Engeland van Geoff Dyer (Tzara)
(verschijnt 15/4/2025)
“In Huiswerk doet Geoff Dyer het relaas van zijn jeugd en buigt zich over de vraag wat het betekent om volwassen te worden in het Engeland van de jaren zestig en zeventig. Het is geen verhaal van achterstelling en tegenslagen, maar een viering van de mogelijkheden die het naoorlogse Engeland hem heeft geboden.”
Als de dieren van Lieselot Mariën (Das Mag)
(verschijnt 16/4/2025)
“Als de dieren is een poëtische zoektocht naar taal en betekenis, voor een ervaring die zich tegen beiden verzet. De debuutroman van

Lieselot Mariën wordt door niemand minder dan Lize Spit omschreven als ‘moedig, glashelder en messcherp’.”
Zwijgzame zangvogels van Nikolaas Demoen (Poëziecentrum)
(verschijnt 16/4/2025)
“De zangvogels in Niklaas Demoens derde bundel - die formeel naadloos aansluit op eerder werk -, zijn zwijgzaam, verschijnen enkel binnen het moment van het zingen, en verschuilen zich daarna in het bos. Ze bestaan enkel in en dankzij gezang, maar willen of kunnen het zingen zelf niet verklaren. In de poëzie van Nikolaas Demoen klinkt de Nederlandse taal in variërende klanken en stemmingen. De taal is soeverein, zoals het gefluit van de zwijgzame zangvogels onze auditieve ruimte vult.”
De man die achterom keek van Almer Almassri (Jurgen Maas)
(verschijnt 18/4/2025)
“De man die achterom keek van de Palestijnse schrijver Amer Almasseri is een bundel met lichtvoetige, absurdistische verhalen vol onverwachte wendingen. Een verrassende combinatie van tragiek, absurdisme en humor.”
Overgave op commando van Nadia De Vries (Pluim)
(verschijnt 22/4/2025)
“Schelvis groeit op onder de rook van de staalfabriek in een klein dorp aan de kust. Alle dorpelingen werken in de fabriek, of in een van de omliggende magazijnen, tot aan hun dood. Maar Schelvis en hun vrienden dromen van een ander lot: ze willen geen dienaars, maar meesters worden. De grote stad lijkt mogelijkheden te bieden. Lukt het Schelvis om los te breken? En hoe radicaal moet hen daarvoor zijn? Overgave op commando gaat over het verschil tussen mensen die hun lot mogen kiezen en mensen die hun lot moeten ondergaan.”
Hemel, open u van Sean Hewitt (Arbeiderspers)
(verschijnt 29/4/2025)

“James, zestien jaar oud, beschermd opgevoed, beleeft zijn pas ontdekte homoseksualiteit in eenzaamheid en angst. Terwijl hij zichzelf en zijn verlangens begint te begrijpen, weet hij ook dat zijn gevoelens hem zullen vervreemden van zijn familie en de dorpse omgeving waarin hij is opgegroeid. Hij droomt van een leven waar autonomie heerst, naar tederheid en seks.
Dan ontmoet hij Luke, een jongen, verlaten door zijn ouders, die in het dorp komt wonen. Aan Luke kleeft gevaar. Hij is mooi, charismatisch, onberekenbaar. Maar onder zijn bravoure gaat een diepe wond schuilt: een verlangen naar zijn vader, naar de geborgenheid van een gezin.”
Giacomina van Sacha Naspini (Cossee)
(verschijnt 30/4/2025)
“Nives heeft onlangs haar man verloren na een lang huwelijk. Aanvankelijk gaat het redelijk, maar al snel voelt ze zich eenzaam. Dan besluit ze haar favoriete kip Giacomina in huis te halen. Met verbazing merkt ze hoe fijn ze dit gezelschap vindt. Als Giacomina op een avond naast haar op de bank televisie zit te kijken en bij een wasmiddelreclame plotseling verstart, raakt Nives in paniek. Ze belt Loriano, de bevriende dierenarts. Wat volgt is een hilarisch gesprek dat onverwachte wendingen neemt. Van kip Giacomina naar de overledene, van Nives’ huwelijk naar de afgronden van de grote en kleine teleurstellingen, gemiste liefdes en heimelijke relaties. En ten slotte is er de vraag wat zwaarder weegt in het leven: de kansen die je greep of die je miste?”
Schilfers van Lenny Peeters (Prometheus)
(verschijnt 30/4/2025)
“Felix en Louise zijn broer en zus en hebben een hechte band. Na een traumatische ervaring in zijn jeugd begint Felix stemmen te horen. Gelukkig is er Louise die hem helpt. Ook wanneer hij later geen contact meer mag hebben met zijn stiefdochter.
Wanneer zijn wanen grimmiger worden, verbreekt Felix alle banden en trekt hij zich terug in een verlaten jachthut. Louise gaat verbeten naar hem op zoek. Maar wat drijft haar echt?
Schilfers is een beklemmend verhaal over manipulatie en de dunne scheidslijn tussen waan en werkelijkheid. Met haar vorige roman Dochter won Peeters in 2018 De Bronzen Uil voor het beste debuut.”
Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)
