Twaalf boeken om naar uit te kijken - augustus 2023

29 juli 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Verzamelde gedichten van Gerrit Kouwenaar (Querido)
(verschijnt 3/8/2023)

Gerrit Kouwenaar, een van de dichters uit de Vijftigersgroep, had een onvervreemdbaar eigen stem, een eigen vocabulaire en zelfs een eigen grammatica. Voor het eerst verschijnt nu een verzameluitgave van al zijn gebundelde gedichten. Van het vroegste vers tot het allerlaatste, over ‘de ochtend dat het nooit meer avond wordt’, uit 2005.

Krank van Giuseppe Minervini (De Geus)
(verschijnt 8/8/2023)

In zijn dodencel richt Ix een document aan de rechter waarin hij zijn vrijspraak bepleit. Hij onthult het bizarre verloop van zijn betrokkenheid bij de terroristische Organisatie Liefgenezen die — met de

Freiko aug 23 1 4

verteller als een van de vele offers — een revolutie uitstippelt tegen de mistige tirannie van een samenleving georkestreerd door algoritmes.

Aan de zandrivier van Gyrðir Elíasson (Oevers)
(verschijnt 9/8/2023)

Een onlangs gescheiden schilder verhuist naar een woonwagengemeenschap in de bossen bij de Zandrivier in het zuiden van IJsland, deels om zich op zijn kunst te concentreren, maar ook om zijn hoofd leeg te maken en te ontsnappen aan de constante herinneringen aan zijn vermeende mislukkingen.

Bloemen voor Louisa van Patricia Highsmith (Orlando)
(verschijnt 14/8/2023)

Voordat Highsmith beroemd werd met haar debuutroman Vreemden in de trein, schreef ze psychologische verhalen. Over ontwortelde immigranten, moedige minnaars, intuïtieve meisjes, vrouwen die heen en weer geslingerd worden door de stormen van het leven. Het zijn verhalen over normen en waarden, het breken van die normen, over het conformeren aan de moraal of juist ertegen rebelleren. Bloemen voor Louisa en andere vroege verhalen bevat zestien verhalen, waarvan er vier niet eerder in boekvorm werden gepubliceerd.


Dingen die uit de hemel vallen van Selja Ahava (Alfabet)
(verschijnt 17/8/2023)

Een jong meisje verliest haar moeder wanneer een blok ijs uit de lucht valt. Een vrouw wint twee keer de loterij. Een man wordt vier keer getroffen door de bliksem. Is het toeval of is er meer aan de hand? In Dingen die uit de hemel vallen verweeft de Finse schrijver Selja Ahava drie levens die door een schijnbaar willekeurige gebeurtenis een definitieve wending nemen.

De smaak van water van Emmi Itäranta (Atlas Contact)
(verschijnt 18/8/2023)

In een afgelegen dorp van de Scandinavische Unie staat de zeventienjarige Noria op het

Freiko aug 23 5 8

punt de volgende theemeester te worden. Al eeuwenlang bewaakt haar familie een geheime zoetwaterbron. Ooit schonk de bron voldoende water voor het hele dorp. Tegenwoordig heerst er grote waterschaarste, en wordt het illegale bezit van water zwaar bestraft. Noria wordt in toenemende mate verscheurd tussen haar verplichtingen als hoeder van de bron en trouw aan haar vriendin Sanja, wier familie nauwelijks nog kan leven van hun waterrantsoen.

Verder kijken van Esther Kinsky (Meulenhoff Boekerij)
(verschijnt 22/8/2023)

Op reis door het zuidoosten van Hongarije belandt de hoofdpersoon in een bijna uitgestorven plaatsje. De overgebleven bewoners denken vol weemoed terug aan de tijd dat het sociale leven in hun dorp nog bloeide en de mozi, Hongaars voor bioscoop, het bruisende middelpunt vormde. Zoals zoveel voorzieningen is de mozi al lang gesloten, maar het gebouw staat er nog. Aangespoord door de bewoners en gedreven door haar enthousiasme voor de cinema in het algemeen probeert de hoofdpersoon deze mozi weer tot leven te wekken.

De Tijden van Elvis Peeters (Manteau)
(verschijnt 24/8/2023)

Marigold en Rose is een wonderlijke kroniek over het eerste levensjaar van twee tweelingzusjes. Ze leren trapklimmen, bekijken elkaar als criminelen door de spijlen van hun bedjes, en beginnen te spreken. Zowel triest als grappig, en doordrongen van een gevoel van stoïcijnse verwondering beschrijft dit proza het grote mysterie van taal en tijd, van wat is, wat is geweest en wat zal komen, en het ontluiken van karakter in een wereld vóór de taal: de sprookjesachtige wereld van onze kindertijd.

Maar verder gaat het goed met me van Monica Heisey (Prometheus)
(verschijnt 24/8/2023)

Maggies huwelijk is 608 dagen nadat het is begonnen gestrand, maar verder gaat het goed met haar. Natuurlijk is ze voor het eerst in haar leven alleen, kan ze haar huur niet betalen en schiet haar masterscriptie totaal niet op… Toch is ze vastberaden om haar nieuwe status als Verrassend Jong Gescheidene© te omarmen.

De MANIAC van Benjamin Labatut (Meridiaan)
(verschijnt 18/7/2023)

Op meesterlijke wijze verbindt Labatut in zijn nieuwste roman het lot van John von Neumann, uitvinder van de speltheorie, met dat van Paul Ehrenfest, een gevierd

Freiko aug 23 9 12

natuurkundige in het Duitsland van de jaren dertig, en eindigt hij met een duel tussen mens en machine: 's werelds beste Go-speler Lee Sedol en de kunstmatige intelligentie AlphaGo. Het is een hoogtepunt van Von Neumanns visie: een autonome machine, een intelligentie die buiten de menselijke controle valt.

Stad der engelen van Jordan Harper (Luitingh Sijthoff)
(verschijnt 29/8/2023)

Welkom in Mae Pruetts Los Angeles, waar ‘niemand praat, maar iedereen fluistert.’ Mae werkt voor een van L.A.’s machtigste en meest gewilde pr-crisisfirma’s, in het hart van een uitgebreid web van advocaten, persvoorlichters en privébeveiligingsbedrijven dat zij Het Beest noemt. Het beschermt de rich and famous met alle mogelijke middelen. Een duizelingwekkende rollercoasterrit door de onderwereld van L.A. in deze meesterlijke, filmisch geschreven thriller over de schaduwkant van roem.

De kolonel slaapt niet van Emilienne Malfatto (Cossee)
(verschijnt 31/8/2023)

In een verbluffende, ritmische stijl vol poëzie wekt Emilienne Malfatto drie personages tot leven die allemaal vastzitten in een oorlog die ze niet kunnen winnen. Even krachtig als empathisch beschrijft ze hoe de militairen vluchten voor de onoverkomelijke fouten uit hun verleden en heden: ze verstoppen zich – in de hiërarchie, in een bericht van het thuisfront, of, misschien, in een diepe slaap.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)