Twaalf boeken om naar uit te kijken - december 2022

17 november 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Ezelsbuik van Andrea Arbeu (Van Oorschot)
(verschijnt 1/12/2022)

Tijdens een broeierige zomer schuimen twee pubermeisjes door de straten van een vervallen bergdorpje, ver weg van de mondaine badplaatsen. Ze verjagen schurftige straathonden en dromen van bmw’s met vleugels waarin ze naar het strand kunnen vliegen, van de zwembaden bij de vakantiehuisjes die ze schoonmaken, worden genezen van het boze oog en vluchten voor de toorn van een grofgebekte grootmoeder. En altijd ligt daar beneden hen de zee en achter hen de slapende vulkaan.

Ezelsbuik is een fonkelend spervuur van taal: op onnavolgbare wijze mixt Andrea Abreu straattaal, dialect, reggaeton, poëzie en landschapsbeschrijvingen.

Freiko1

Geluk zit in de kleine dingen van Hannah Jane Parkinson (House of Books)
(verschijnt 1/12/2022)

The Guardian-columnist Hannah Jane Parkinson is meester in het genieten van de kleine dingen in het leven. Ze is verzot op haar fluffy kamerjas, komt tot rust door alleen naar de bioscoop te gaan, is dol op de eigenaardigheden van lettertypes ('je zult Comic Sans nooit op een rouwkaart tegenkomen') en geniet ervan om zonder schuldgevoel een boek weg te leggen dat ze niet leuk vindt.

Geluk zit in de kleine dingen leest als een doos chocolaatjes: elk hoofdstuk trakteert je op een onverwachts alledaags jubelmomentje.

Pleidooi voor pulp van Kees ’t Hart (Querido)
(verschijnt 6/12/2022)

Je ziet ze nog liggen in de supermarkt: de Bouquetreeksboekjes, damesromannetjes, pulpboekjes, of hoe je ze wilt noemen. Met mooie jonge mannen en vrouwen op het omslag. En titels als Gekust door de dokter, Haar liefste wens en Nog altijd de zijne. Kees ’t Hart leest ze nog steeds en is solidair met de schrijvers; ze zijn collega’s.

Stella Maris van Cormac McCarthy (Arbeiderspers)
(verschijnt 6/12/2022)

1972, Black River Falls, Wisconsin. Alicia Western, wiskundige met paranoïde schizofrenie, overdenkt bij haar psychiater in een kliniek de aard van waanzin en het snijvlak tussen natuurkunde en filosofie.

Geheel verteld via therapeutische sessies, is Stella Maris een intiem portret van rouw en verlangen, waarin een jonge vrouw haar eigen bestaan pro­beert te begrijpen en daarbij leven en dood bevraagt op het hoogste niveau.

Zo hoog de zon stond van Simone Atangana Bekono (Arbeiderspers)
(verschijnt 6/12/2022)

Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit kwijt – door de vele wijn, de slapeloze zomernachten, Myrthes onvoorspelbare gedrag en die unheimische villa die een eigen wil lijkt te hebben en die weigert Sonny te laten vertrekken.

Freiko2

Een nacht in New York van Lara Thompson (De Fontein)
(verschijnt 6/12/2022)

1932. Wanneer Frances vermoedt dat haar broer zich bezighoudt met schimmige zaken waarbij de onderwereld én de bovenwereld van New York betrokken zijn, gaat ze met hulp van haar vriendin, de eigenzinnige fotografe Agnes, op onderzoek uit.

De winnaars van Fredrik Backman (Volt)
(verschijnt 06/12/2022)

De winnaars is het laatste, langverwachte deel in de Björnstad-trilogie van bestsellerauteur Fredrik Backman. Het begint deze keer met een storm en eindigt in vuur. Iemand die lang weg is geweest komt naar huis. Iemand droomt van de NHL en iemand droomt van wraak. Iemand haat, iemand vecht, iemand pakt een pistool en loopt naar de ijsbaan. Waaruit bestaat een familie? En een hockeyteam? Of een gemeenschap? Ze bestaan allemaal uit de optelsom van onze keuzes. En om hen te beschermen zijn we bereid alles op te offeren. Alles.

De boekverkoopster van Parijs van Kerri Maher (Orlando)
(verschijnt 8/12/2022)

Wanneer de jonge Amerikaanse boekenliefhebster Sylvia Beach in 1919 Shakespeare & Company opent in een rustige straat in Parijs, heeft ze er geen idee van dat zij en haar nieuwe boekhandel de loop van de literatuur zelf zullen veranderen.

Scherven van Bret Easton Ellis (Ambo/Anthos)
(verschijnt 13/12/2022)

Tegen de achtergrond van het intense LA van de jaren tachtig dat we kennen uit de briljante roman Minder dan niks, is Scherven een fascinerende mix van feit en fictie, werkelijkheid en verbeelding, die op briljante wijze het emotionele brein van de zeventienjarige Bret onder de loep neemt. Seks en jaloezie, obsessie en grenzeloze woede zijn Brets drijfveren.

Scherven van Bret Easton Ellis is spannend, geslepen en onbetrouwbaar: dit is Easton Ellis op zijn best! Van de auteur van American Psycho.

Freiko3

Het huis waar alles verdwijnt van Koen Stassijns (Atlas Contact)
(verschijnt 13/12/2022)

Het huis waar alles verdwijnt is een metafoor voor het leven. Het is een geheimzinnig huis vol passie, levenswil, en angst voor de dood in het licht van een kankerdiagnose. De gedichten confronteren de lezer met de futiliteit van het leven maar ook de particuliere waarde van ieder bestaan. Koen Stassijns schuwt geen enkel onderwerp. De gedichten zijn soms rauw en vaak ontroerend en van een typisch zangerige stijl met melancholische ondertoon. Ze confronteren ons met ons eigen bestaan en onze herinneringen. Er wordt veel afscheid genomen en losgelaten maar de liefde blijft overeind.

Schaduw in het vuur van Jennifer L. Armentrout (Zomer&Keuning)
(verschijnt 14/12/2022)

Seraphena heeft nooit haar eigen lot kunnen kiezen. Voor haar geboorte is ze al uitgekozen om de vrouw van de Primal God of Death te worden. Maar wat niemand weet, is dat dit niet Sera’s echte lot is. Zij is niet de goed beschermde maagd, maar een sluipmoordenaar. Haar missie is om deze God te verleiden en daarna te vermoorden. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht…

Schaduw in het vuur van Jennifer L. Armentrout is het eerste deel van de Flesh and Fire-serie, de spin-off van de succevolle Blood & Ash-serie.

Soms ik voel mij zombie van Pelumi Adejumo (het balanseer)
(verschijnt 15/12/2022)

Soms ik voel mij zombie is een klein zandkleurig boekje, een reeks gedichten en een monoloog. Wanneer vastgehouden voelt de drager een korrelige textuur, kleiachtig: een sculptuur van woorden. Wanneer geopend is de tekst gebarsten over de pagina’s, zigzaggend, stromend, ritmisch als de taal waarin het is geschreven.
Pelumi Adejumo werd in 2020 door NRC geselecteerd als een van de 101 veelbelovende kunstenaars in de Lage Landen. Soms ik voel mij zombie is haar afstudeerwerk van de studie Creative Writing aan ArtEZ hogeschool van de kunsten.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)