Twaalf boeken om naar uit te kijken - februari 2024

28 januari 2024

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Dans dans revolutie van Lisa Weeda (De Bezige Bij)
(verschijnt 6/2/2024)

“Het is de nacht waarop de dorpelingen van Utsjelinavka het kwaad, de duivel en het duister uitdrijven. Het is de dag waarop Toni twee kinderlijken ophaalt tijdens haar body drop off-dienst. Het is de ochtend waarop de dode soldaat Danylo wakker wordt gedanst door een Nederlands meisje. Het is de tijd waarin we wegkijken. In vier welhaast magische verhaallijnen gaat Lisa Weeda het gevecht aan met de machteloosheid van de al negen jaar slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa.”

De lijst van Yomi Adegoke (Cargo)
(verschijnt 8/2/2024)

1 4 Freiko feb24

“Ola Olajide, gerenommeerd journalist bij Woman Magazine, staat op het punt te trouwen met de liefde van haar leven. Met haar verloofde Michael vormt ze het ideale stel: jong, mooi en succesvol. Tot ze op een dag wakker worden met hetzelfde bericht op hun telefoon: ‘OMG, heb je De Lijst gezien?’

Wat begon als een willekeurige verzameling namen verandert langzaam in een account waarop anoniem beschuldigingen worden geuit over machtsmisbruik. Ola zou normaal gesproken de eerste zijn om zo’n lijst te retweeten, de mannen te cancellen en er een paar artikelen aan te wijden. Maar deze keer niet, want Michaels naam staat op de lijst en alles waar ze in geloofde staat opeens op losse schroeven.”

Op het allerlaatste moment van Claire Keegan (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 8/2/2024)

“Na een rustige vrijdag op kantoor in Dublin, reist Cathal met de bus naar huis en piekert over Sabine, de vrouw met wie hij zijn leven had kunnen delen als hij anders gehandeld had. 's Avonds, alleen voor de televisie met een fles champagne, blijven de gedachten aan Sabine en andere vrouwen hem achtervolgen en wordt de ware betekenis van de dag onthuld.
Is het een gebrek aan vrijgevigheid dat de relatie tussen mannen en vrouwen in de weg staat? Deze vraag wordt door Keegan messcherp invoelbaar gemaakt.”

Ziel, kom terug van Manon Uphoff (Querido)
(verschijnt 13/2/2024)

“Na het succes van Vallen is als vliegen wijdt Manon Uphoff haar weergaloze schrijftalent aan het genre waarin ze als vanouds uitblinkt: het verhaal.
Of we nu lezen over de academica die op zoek gaat naar het geheim achter een prent en in een verlepte vissersplaats in contact komt met een octopus, over een meisje en haar twee broers in het barre Londen ten tijde van Thatcher, over het onaanzienlijke sterven van een veteraan die als een stier zelf naar de slachtplaats gaat, of over een jonge moeder die in pijnlijk zelfverkozen verbanning rond haar eigen woning zwerft – steeds draait het om bezieling. Als undinen op zoek naar de ziel verlangen de personages naar de terugkeer van hun ziel of vrezen ze die voorgoed te hebben verloren.”


De zaaier van Octavia Butler (Bruna)
(verschijnt 13/2/2024)

“Wanneer wereldwijde klimaatverandering en economische crises begin jaren 2020 tot sociale chaos leiden, wordt Californië een plek vol gevaar: van ernstig watertekort tot massa’s drugsverslaafde maniakken en dieven die werkelijk alles zullen doen om nog een dag te overleven. De vijftienjarige Lauren Olamina woont met haar vader, een prediker, in een ommuurde community, beschermd tegen de anarchie die buiten de muren plaatsvindt. Lauren lijdt aan hyperempathie, een slopende gevoeligheid voor de emoties van anderen, in een samenleving waar elke kwetsbaarheid juist een risico vormt.”

5 8 Freiko feb24

Hoe doorwaadbaar dagen zijn van Christophe Batens (Poëziecentrum)
(verschijnt 14/2/2024)

“Er gebeurt veel in Hoe doorwaadbaar dagen zijn. Een ik, een jij worstelen met verlies, verlies van zichzelf, verlies van een ander. Ze houden zich staande in een stroom van emoties en vertakkende gedachten. Ze banen zich een weg door verwarring, verdriet en rouw, vinden veerkracht en heling in verrassende gedaanten. In het hart van de bundel rijst een berg op als een spiegelende schaduw, een magnifieke droom. De taal die Christophe Batens in zijn debuut hanteert is zintuiglijk en wemelt van veellagige beelden.”

Geld als water van Asta Lovia Nordenhof (Das Mag)
(verschijnt 15/2/2024)

“Kurt en Maggie ontmoeten elkaar in een kroeg in Kopenhagen. Sindsdien proberen ze zo goed mogelijk samen te leven en aan hun jeugd in armoede te ontsnappen. Wanneer het busbedrijf van Kurt winstgevend wordt, begint hij ervan te dromen zijn spaargeld in iets groots te investeren. Een vriend wijst hem op een veelbelovend project: een veerdienst die tussen Denemarken en Noorwegen zal varen.
Geld als water is het begin van een indrukwekkend romanproject: de Deense Asta Olivia Nordenhof ziet het bekroonde boek als de aftrap van een zevenluik.”

Nu in november van Josephine Johnson (Van Oorschot)
(verschijnt 16/2/2024)

“Arnold Haldmarne vertrekt met zijn vrouw en drie dochters van de stad naar het platteland om een nieuw leven op te bouwen. Het zijn de crisisjaren in het Amerikaanse Midwesten en het gezin worstelt met het zware leven op hun boerderij, waar droogte zich meester maakt van het land. Marget, de middelste dochter, blikt terug op die beproevingen: de dorst van het land dat wacht op de regen, die maar niet valt; en de dorst van de mensen die verlangen naar verbinding, liefde en rechtvaardigheid, en naar brood op de plank.”


Ik ga naar de schapen van Marieke De Maré (Vrijdag)
(verschijnt 21/2/2024)

“Dit is een verhaal over vaders, moeders, en kinderen, maar bovenal en in het bijzonder over vijf mensen. Een van hen gaat vaak naar de schapen, een ander bestrijdt insecten, nog een ander maakt beelden van was. Iemand legt doden af en nog iemand anders kijkt naar niets. In alles wat ze doen duikt een vraag op die nooit hardop wordt gesteld. Waarom voelen zij zich zo onlosmakelijk met elkaar verbonden, en willen zij het liefst aan anderen kunnen vertellen: ‘Met ons gaat alles goed.’”

In de mist van Golden Gate Park van Murat Isik (Ambo/Anthos)
(verschijnt 27/2/2024)

9 12 Freiko feb24

“Een epische vertelling over het zoeken naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie.

Zomer 2001. Metin Mutlu gaat studeren in San Francisco. In plaats van de verlegen toehoorder die hij in Amsterdam was, wil hij in Amerika iemand anders worden: een zelfbewuste en daadkrachtige man. Zijn nieuwe vrije leven lijkt Metin goed af te gaan en langzaam ontluikt de schrijver in hem. Dan storten onvermoede gebeurtenissen hem echter in een overrompelend avontuur, terwijl ontwikkelingen in San Francisco en aan het thuisfront zijn verblijf in een heel ander licht stellen. Metin komt voor onmogelijke dilemma’s te staan.”

Beneden in het dal van Paolo Cognetti (De Bezige Bij)
(verschijnt 27/2/2024)

Beneden in het dal is een pure, krachtige vertelling, waarvoor Paolo Cognetti zich heeft laten inspireren door het album Nebraska van Bruce Springsteen en door de verhalen van Raymond Carver en Flannery O’Connor. Herkenbaar is de geserreerde en toch beeldende schrijfstijl, en zoals gebruikelijk bij Cognetti spelen natuur en milieu een prominente rol.”

De levens van Claus van Mark Schaevers (De Bezige Bij)
(verschijnt 29/2/2024)

“Schrijver, kunstenaar, filmer: alleskunner Hugo Claus heeft er alles aan gedaan om de mythe van zijn biografie mee vorm te geven. Schaevers’ werkwijze is dezelfde als bij zijn bekroonde boek over Felix Nussbaum. Hij volgt zijn onderwerp op de voet, zonder expliciet te interpreteren. Te midden van alle tegenstrijdigheid heeft Schaevers een leven van eenheid kunnen beschrijven, en ook voor wie Claus dacht te kennen zal het totaalbeeld verrassend zijn. De levens van Claus is het resultaat van diepgravend onderzoek, van geduld en sensitiviteit, en een getuigenis van een scherp verstand en literaire verbeelding. Een wervelende cultuurgeschiedenis die meer dan een halve eeuw bestrijkt.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)