Twaalf boeken om naar uit te kijken - januari 2023

9 januari 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Sterf voor mij van Mikaela Bley (Bruna)
(verschijnt 5/01/2023)

Sterf voor mij is het eerste deel in de razendspannende Zweedse thrillerserie met in de hoofdrol Henrik Hedin.

Caroline en Gustav hebben het perfecte leven. Ze hebben alles waar ze ooit van droomden: kinderen, geluk, succes, geld en vrienden – en talloze volgers op social media, waar ze de hoogtepunten van hun jaloersmakende leven delen.

Maar wat zou er gebeuren als ze opeens niets meer zouden hebben?

Januari23 1 4


Tijd van zonde van Deepti Kapoor (Prometheus)
(verschijnt 5/01/2023)

Tijd van zonde, dat zich afspeelt in de stoffige dorpjes van Uttar Pradesh en de grootstedelijke buitenwijken van New Delhi, is een bedwelmende roman over gangsters en geliefden, valse vriendschappen, verboden liefdes en de vernietigende gevolgen van corruptie. Het is een episch verhaal dat wordt voortgestuwd door onvoorstelbare rijkdom, bizar nepotisme en het bloeddorstige geweld van de familie Wadia. Het is zowel ultiem bingewaardig amusement als superieure literatuur.

Het laatste huis van Catriona Ward (Boekerij)
(verschijnt 10/01/2023)

Fenomenale, duistere spanning voor de fans van Thomas Olde Heuvelt, J.D. Barker en Gillian Flynn – uitgeroepen tot thriller van de maand in The Times, The Observer én The Guardian

Ted Bannerman woont in het laatste huis aan de bosrand. Het is er wat eenzaam: zijn dochter Lauren is er niet altijd en verder heeft hij alleen zijn kat Olivia. Het is er ook wat bedrukkend, met de dichtgetimmerde ramen en de spiegels die Ted heeft moeten weghalen toen hij zichzelf er niet meer recht in kon aankijken. En dan zijn er nog de vreemde geluiden op de zolder en datgene wat er achter het huis in het bos begraven ligt.

Kwaad geluk van Tove Ditlevsen (Das Mag)
(verschijnt 12/01/2023)

In deze verhalen van Ditlevsen is geluk een onbereikbaar ideaal. Personages zitten vast en vragen zich af hoe hun leven zo heeft kunnen lopen. In een frisse en bedrieglijk eenvoudige stijl onderzoekt Ditlevsen haar vertrouwde thema’s van gestrande huwelijken, overspel, obsessie, controlerende moeders en luie echtgenoten.

De verhalen in Kwaad geluk staan aan de basis van haar latere Kopenhagen-trilogie. Voor het eerst verschijnen ze nu in een Nederlands vertaling.


Voorbij het zwart van Hilary Mantel (Meridiaan)
(verschijnt 17/01/2023)

Alison Hart, medium van beroep, toert met haar listige assistente Colette door de troosteloze slaapstadjes rond Londen.

Samen vormen ze een onwaarschijnlijk duo: de een is een verlegen, nuchtere, maar sluwe bonenstaak, de ander een charismatische, corpulente helderziende wier verbinding met de spirituele wereld haar kwelt. Ze geeft boodschappen door van geliefde doden. Maar achter haar mollige, geruststellende verschijning gaat een wanhopige vrouw schuil, want ze kent de verschrikkingen die het volgende leven inhoudt.

Januari23 5 8

Met Voorbij het zwart schreef Mantel een meesterwerk vol macabere humer en nog macaberder geheimen. Hilary Mantel op haar best - tragikomisch, onorthodox, en spannend om te lezen.

Morgen en morgen en morgen van Gabrielle Zevin (Nieuw Amsterdam)
(verschijnt 17/01/2023)

Morgen en morgen en morgen is een opwindende en duizelingwekkende roman over vriendschap, beperking, creativiteit, en boven alles over onze behoefte aan verbinding: lief te hebben en geliefd te worden. Een liefdesverhaal, maar een zoals je nooit eerder hebt gelezen.

Ter gelegenheid van poëzie van Lieke Marsman (Pluim)
(verschijnt 19/1/2023)

Lieke Marsman was Dichter des Vaderlands in 2021 en 2022. Het waren woelige jaren: de wereld staat in brand en groeiende onzekerheid verdeelt de samenleving meer dan ooit. Marsman vond de woorden om de achtergeblevenen en vergetenen centraal te stellen, om de versluierende taal waarachter de politiek zich verhult bloot te leggen. Deze bundel bevat de gedichten en de essays die ze de afgelopen jaren in NRC publiceerde. Het is een ode aan de poëzie, aan de schoonheid en helende werking van taal, wanneer die gericht en oprecht wordt ingezet.

Lessen van Ian McEwan (De Harmonie)
(verschijnt 23/01/2023)

Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. Ver weg van waar hij zijn idyllische jeugd doorbracht, trekt hij de aandacht van zijn pianolerares, Miriam Cornell. Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, familie, literatuur, seks en politiek, alles komt voorbij.


Justine van Lawrence Durrell (Van Maaskant Haun)
(verschijnt 25/01/2023)

Het eerste deel van een nieuwe vertaling van Het Alexandrië Kwartet. Deze tetralogie van Lawrence Durrell, die gepubliceerd werd tussen 1957 en 1960, en in de jaren zestig ook in het Nederlands verscheen, werd buitengewoon lovend ontvangen en behoort tot het allerbeste werk dat Durrell schreef.
Het Alexandrië Kwartet speelt zich af, hoe kan het anders, in Alexandrië, Egypte. De eerste drie boeken Justine, Balthazar en Mountolive beschrijven drie perspectieven op dezelfde gebeurtenissen en personages voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het vierde boek, Clea, speelt zich zes jaar later af.

Januari23 9 12

Er staat te gebeuren van Miriam Van hee en Hester Knibbe (Poëziecentrum)
(verschijnt 26/01/2023)

Miriam Van hee en Hester Knibbe schrijven het Poëziegeschenk 2023. Het resultaat kun je lezen vanaf 26 januari 2023, door een Poëziegeschenk te bemachtigen via jouw deelnemende boekhandel.

Carlota, de vrouw die rozen at van Kristien Dieltiens (Borgerhoff & Lamberigts)
(verschijnt 27/01/2023)

Carlota is beter gekend als Charlotte van België, dochter van koning Leopold I. Ze was ook de vrouw die plichtsbewust haar lotsbestemming volgde, en een leven lang op zoek was naar liefde. Die denkt ze te vinden bij Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk. Samen met Max reist ze naar Mexico om daar als keizerin haar nieuwe rijk te dienen. Maar de revolutie woedt, het gevaar is overal en als ze de oorlog dreigen te verliezen, reist Carlota terug naar Europa, op zoek naar hulp.

Carlota, de vrouw die rozen at is een meeslepende, historische roman die ongrijpbare werelden opent: die van het koningshuis, van de adelstand, van het feeërieke Mexico, en van de menselijke geest die via eenzaamheid en verlangen flirt met de waanzin.

Schrikkeljaar van Anka Hashin (Vrijdag)
(verschijnt 31/01/2023)

Verhalen over gewiekste scharrelaars en grootmoedige schepsels, wier surrealistisch universum net zo ver verwijderd is van de hedendaagse realiteit als de zon van de aarde.

In Schrikkeljaar leven schoonheid en smeerlapperij, list en bedrog, maar ook liefde en haat vlak naast elkaar. Het bestaan lijkt ongrijpbaar en dubbelzinnig. Voor de personages zijn alle beproevingen die het leven kent echter geen fata morgana. Humor, gevatheid en de eindeloze innelijke kracht van mens en dier blijken al te vaak de enige werkelijke remedie voor het leven zelf.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)