Twaalf boeken om naar uit te kijken - januari 2024

6 januari 2024

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Nachtprogramma van Kathrin Röggla (het balanseer)
(verschijnt 2/1/2024)

“In Nachtprogramma licht de Oostenrijkse Kathrin Röggla de werkelijkheid uit haar hengsels. De ingenieus in elkaar hakende verhalen tonen onze op groei en efficiëntie gerichte wereld, voortdurend zwenkend tussen het banale en het surreële, tussen de herhaling en het totaal onverwachte. Röggla’s universum wordt beheersd door desoriëntatie en miscommunicatie.”

Goleman. van Peter Holvoet-Hanssen (Pelckmans)
(verschijnt 3/1/2024)

“De laatste reus, de vernietigende Goleman,

1 4 Freiko jan24

is de beschuldigingen van machtswellust en controlezucht beu. Hij wil sterfelijk worden, in de huid kruipen van zijn grootste rivaal: de mens. Maar hij wil geen gehersenspoelde ‘golem-man’ zijn.
Nadat hij zelfs de artificiële intelligentie heeft opgeslokt, wordt de reus als een kleine mens geboren in een doodlopende straat bij een park: Antwerpen, anno 1960. De onhandige dichter ontpopt zich tot een ontdekkingsreiziger in het eigen hoofd. De troubadour verzint een ‘Liedboek voor de grote reus’. Of is de verteller zelf door Goleman verzonnen?”

Hongerige geesten van Kevin Jared Hosein (Mozaiek)
(verschijnt 9/1/2024)

“Het lot van de rijke Changoors en de arme Saroops met elkaar verweven wanneer Dalton Changoor op een dag verdwijnt. Marlee Changoor en Hans Saroop geven zich over aan hun passie voor elkaar, maar zijn blind voor de verwoesting die ze aanrichten.
Kevid Jared Hosein duikt diep in de ziel van de personages en brengt hun diepste gevoelens van liefde, haat, begeerte en jaloezie aan het licht.”

De monnik die van katten hield van Corrado Debiasi (Ambo/anthos)
(verschijnt 10/1/2024)

“Een inspirerende en ontroerende roman over het vinden van jezelf en het geloof in de liefde.
‘Alles gebeurt altijd op de juiste tijd en plaats,’ houdt men Kripala voor. Nu hij werkloos is geraakt en zijn relatie voorbij is, kan hij de betekenis daarvan niet echt zien. Hij ontvlucht zijn leven en vertrekt naar een leefgemeenschap, een ashram in India. Daar hoopt hij de balans te vinden die zijn leven is kwijtgeraakt.”

Hogere machten van Joost de Vries (Prometheus)
(verschijnt 16/1/2024)

“De jaren dertig van de vorige eeuw. James Welmoed ontmoet Elizabeth van Elzenburg. Hij is een sociaal ambitieuze ambtenaar, geslepen, schijnbaar stoïcijns. Zij is een schrijver in de dop, uitbundig, avontuurlijk, onverslaanbaar bijdehand. Niets hebben ze met elkaar gemeen – behalve dan dat ze niet kunnen ophouden aan elkaar te denken.
Wat volgt is een affaire die door de decennia brandt, terwijl buiten de wereld halsoverkop verandert.
Een daverend meeslepende vertelling, een liefdesroman zoals je ze zelden nog tegenkomt”

5 8 Freiko Gentjan

Slechte gewoontes van Alana S. Portero (Meridiaan)
(verschijnt 16/1/2024)

“Een coming-of-age roman over de reis die transvrouw Alana aflegt om zichzelf te ontdekken in een wereld die geen ruimte voor haar heeft, met als achtergrond een arbeidersgezin in het Madrid van de jaren 80 en 90.
Schrijnend, droevig, ontroerend en ad rem geestig tegelijk.”

De schoonheid van de echtgenoot van Anne Carson (Koppernik)
(verschijnt 23/1/2024)

“Dit helderziende, brutale, ontroerende, duister grappige boek vertelt met een directe, toegankelijke stem 29 verhalende verzen die ons levendig meevoeren langs erotische, pijnlijke en hartverscheurende scènes uit een langdurig huwelijk dat uit elkaar valt.”

Ga niet naar het moeras van Rajko Disseldorp (Lebowski)
(verschijnt 23/1/2024)

“In de zomer van 2014 bezoekt een jongen van twintig voor het eerst een sekswerker. De jaren hierna gaat hij vaker. Zijn omgeving weet van niets, al die tijd praat hij er niet over, zoals hij eigenlijk nergens echt over praat. Langzaamaan wordt zijn situatie onhoudbaar. Als het hem niet lukt om met zijn bezoeken te stoppen, lijkt niets zijn val nog te kunnen breken.
Ga niet naar het moeras is een hoopvolle en openhartige debuutroman over zelfdestructie en verslaving die uitnodigt om ruimte in te nemen en jezelf te laten zien.”

Zoals onder water van Sara Nović (Meulenhoff Boekerij)
(verschijnt 23/1/2024)

“Een warmbloedig verhaal over je weg vinden in de wereld, en de uitdagingen die dat met zich meebrengt als je doof bent. Zoals onder water is een verhaal over gebarentaal en liplezen, beperkingen en mensenrechten, isolatie en onrechtvaardigheid, liefde en verlies, maar vooral over doorzettingsvermogen, lef en levensvreugde. Een onvergetelijk portret van een levendige dovengemeenschap, en een ode aan compassie en menselijkheid.”

Lotgenoten van Sara Ingabire (Pluim)
(verschijnt 23/1/2024)

“Ajali is een Rwandees-Belgische tiener die op het punt staat haar school af te ronden in

9 12 Freikojan 24

Gent. Als kind van vluchtelingen en als Zwart meisje op een witte school probeert ze de complexiteit van de maatschappij te begrijpen en haar plek daarin te vinden.
Haar oudere broer Benjamin lijkt wel te weten hoe hij zich moet voortbewegen in het land dat zijn moederland koloniseerde. Maar als hij plotseling zijn kamer in het ouderlijk huis niet meer kan verlaten, wordt Ajali geconfronteerd met hoe onbehandelde pijn eruitziet. Ook haar eigen pijn.
Dit is een verhaal over de diepe band tussen broer en zus, de zoektocht naar verbondenheid met een onbekend land, en de liefde in een gezin dat worstelt met het verleden en de stilte.”

Aan de rand van een groot bos van Leo Vardiahsvili (De Bezige Bij)
(verschijnt 25/1/2024)

“Twintig jaar eerder ontvluchtte Irakli met zijn twee zoons het door oorlog verscheurde Georgië. Twintig jaar waarin hij zijn vrouw niet meer heeft gezien, ze offerde zich op zodat zij konden ontsnappen. Na haar overlijden keert hij terug naar zijn thuisland, maar dan krijgen zijn zoons ineens het verontrustende bericht dat hij spoorloos is. Een mysterie begint.
Aan de rand van een groot bos is een aangrijpende en overweldigende debuutroman over herinneringen en opo­ffering, over de missie van een familie om elkaar te redden en het verleden te laten rusten. Een krachtige, onvergetelijke leeservaring.”

Stalingrad van Vasili Grossman (Balans)
(verschijnt 31/1/2024)

“Vasili Grossman schreef met Stalingrad een essentiële roman over de Tweede Wereldoorlog en bovenal een onvergetelijke leeservaring.
Niet alleen de oorlog staat centraal, maar ook het menselijk leven in zijn totaliteit. Moeders en dochters, echtgenoten en broers, generaals, verpleegsters, politieke functionarissen, staalarbeiders en tractormeisjes bevolken de roman. Het getuigt op liefdevolle wijze van de onverwoestbare kracht van de menselijke geest.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)