Twaalf boeken om naar uit te kijken - januari 2025

5 januari 2025

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Natuurlijke roman van Georgi Gospodinov (Ambo/Anthos)
(verschijnt 9/1/2025)

“In Natuurlijke roman beziet hij de wereld als vanuit het perspectief van een vlieg - een verhaal met vele facetten dat wij, de mens, als geheel de werkelijkheid noemen. Het is het verhaal van een man die onder ogen moet zien dat zijn huwelijk op de klippen loopt. Het is ook het verhaal van het openbaar toilet als centrum van revolutie ten tijde van het communisme. En daarbovenop is het een zoektocht naar het ontstaan van een natuurlijke roman; humoristisch en nostalgisch tegelijkertijd.”

Nog lang geen winter van Peter Terrin (De Bezige Bij)
(verschijnt 14/1/2025)

1 4 jan25

“Wat als je naar het leven kon reizen dat je door die ene verkeerde beslissing nooit hebt geleid?
De dag voor Simon naar Italië vliegt om de as van zijn ex Carla te verstrooien, ontvangt hij uit het niets een enorme som geld. Tijdens een nachtelijke chatsessie op de website van de bank breekt iemand in die beweert net als Simon vast te zitten op een alternatieve belevingsvakantie. Gestrand in een parallel leven. Het is het begin van een aangrijpende zoektocht.”

De geniale ingeving van Shibata van Emi Yagi (Mozaïek)
(verschijnt 14/1/2025)

“In De geniale ingeving van Shibata van Emi Yagi moet Shibata als enige vrouw op haar kantoor alle onderschikte klusjes klaren. Om aan deze verwachting te ontsnappen kondigt ze op een dag aan dat ze de vieze kopjes van haar mannelijke collegas niet meer kan opruimen en afwassen, omdat ze zwanger is en de geur haar misselijk maakt. Alleen, ze is helemaal niet zwanger…
Shibata hoeft geen vervelende taakjes op te pakken, draait geen overuren meer, ligt uren in bad, kijkt tv en doet zelfs mee aan aerobicslessen voor aanstaande moeders. Maar al snel wordt haar verzinsel allesoverheersend en begint te grens tussen haar leugen en haar leven op te lossen.”

De glasmaakster van Tracy Chevalier (Orlando)
(verschijnt 15/1/2025)

“Het is niet de bedoeling dat vrouwen met glas werken, maar Orsola Rosso lapt de regels aan haar laars om haar familie van de ondergang te redden. Ze werkt in het geheim omdat ze weet dat haar glazen kralen perfect moeten zijn om door mannen geaccepteerd te worden. Maar perfectie kan een mensenleven duren. De lezer volgt Orsola op een tijdreis door de eeuwen heen terwijl ze haar vakmanschap aanscherpt, door oorlog en pest, tragedie en triomf, liefde en verlies. De kralen die ze creëert zullen de halzen sieren van keizerinnen en courtisanes van Parijs tot Wenen – maar zal Orsola ooit het respect verdienen van degenen die het dichtst bij haar staan?”

alleen van u als ik van mij van Billie Vos (Pelckmans)
(verschijnt 15/1/2025)

“In haar tweede bundel verkent Billie Vos het thema eenzaamheid om alleen zijn te omarmen. In vier hoofdstukken baant een symbolisch figuurtje zich een weg naar boven in een lichaam waar het vastzit – of thuishoort. Met rake beeldspraak en heldere illustraties bewandelt Billie steevast het evenwicht tussen universele herkenbaarheid en persoonlijke kwetsbaarheid.”

De schrijfklas van Mercedes Abad (Ambo/Anthos)
(verschijnt 15/1/2025)

“Een krachtige pageturner geschreven over de vraag hoever een auteur mag gaan voor literaire erkenning.

5 8 jan25

Een jonge schrijver heeft enorm veel succes met haar debuutroman. Een succes dat ze daarna niet meer evenaart, tot het verschijnen van haar vijfde boek, dat haar eersteling zelfs overtreft. Maar dan ontvangt ze een anonieme brief waarin iemand haar beschuldigt van plagiaat en haar vraagt om een ontmoeting op een begraafplaats. Wat is er gebeurd? Hoever is ze gegaan om erkenning te krijgen als auteur?”

Toen we nog jong waren van Oliver Lovrenski (Oevers)
(verschijnt 16/1/2025)

“Ivor en zijn vrienden zijn zestien jaar oud, wonen midden in een moderne stad en vallen steeds dieper weg in een wereld van dronkenschap, geweld en criminaliteit. Maar daarnaast is er vriendschap, liefde en een onbreekbare band tussen jonge mannen.
Toen we nog jong waren is een roman over vriendschap en hoop, over te snel volwassen worden en verlangen naar wat je nooit hebt gehad. Een rauw verhaal dat voortkomt uit de urgentie van het hedendaagse stadsleven, gekenmerkt door geweld en criminaliteit, maar ook door warmte en liefde.”

De onwaardigen van Roy Jacobsen (De Bezige Bij)
(verschijnt 16/1/2025)

“In De onwaardigen van Roy Jacobsen volgen we een jeugdbende in het bezette Oslo ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze leven in armoede en moeten zich door het bestaan zien te worstelen door te stelen, documenten te vervalsen en overvallente plegen op de bezetter.
Roy Jacobsen schetst een hard, maar eerlijk en vaak ontroerend portret van de zware levens van deze jongens en meisjes, die geen rechten en geen eigen land hebben. Een meeslepende, spannende roman over overleven in een hechte gemeenschap onder extreme omstandigheden.”


Het paard
van Willy Vlautin (Meulenhoff)
(verschijnt 22/1/2025)

“De 65-jarige Al Ward woont in afzondering op een stuk land in Nevada. Hij leeft met niets anders dan de herinneringen aan zijn tijd als reizende muzikant. Heeft hij de moed opgegeven en zien we hem afglijden richting de dood? Wat we zeker weten is dat deze man altijd zijn best heeft gedaan in het leven, maar nu op het randje van de afgrond balanceert na te veel tegenslag: ettelijke mislukte liefdes (één grote), verloren dierbaren, en al die veelbelovende bands die de eindstreep niet haalden.
Op een ochtend staat er ineens een oud, afgeleefd en schijnbaar blind paard buiten zijn hut. Op 1800 meter hoogte, vijftig kilometer van de bewoonde wereld van Tonopah en verzwakt door te veel alcohol,

9 12 jan25

moet Al beslissen wat hij met het dier gaat doen. Maar bestaat het paard eigenlijk wel?”

Tarantula van Eduardo Halfon (Koppernik)
(verschijnt 23/1/2025)

“Eind 1984 keren twee jonge broers terug naar Guatemala om deel te nemen aan een jeugdkamp voor Joodse kinderen in een bos op de hoogvlaktes. Hun ouders hebben hen ernaartoe gestuurd, zodat ze hun wortels niet zouden vergeten, want ze weten weinig van hun geboorteland en spreken nauwelijks nog Spaans. Maar op een ochtend blijkt het kamp een nog veel sinisterdere plek te zijn dan de kinderen al dachten – iedereen zal zijn eigen manier moeten vinden om te overleven.
Door verleden en heden, realiteit en fictie met elkaar te verweven, schept Eduardo Halfon een verhaal vol symbolen die de fundamenten van zijn identiteit raken: het strikte en rigoureuze raamwerk van de Joodse religie en de moederlijke boezem van Guatemala.”

Het duurt eeuwig en dan is het voorbij van Anne de Marcken (Koppernik)
(verschijnt 30/1/2025)

“De heldin van het angstaanjagende Het duurt eeuwig en dan is het voorbij baant zich een weg door een dystopisch hiernamaals. Reizend door een kaal, leeg landschap, met een dode maar laconiek eigenzinnige kraai in haar borst, verliest onze ondode verteller delen van haar lichaam en zichzelf. Het ondraaglijke verlangen naar een tijd waarin ze zichzelf kende en gekend werd, waarin ze liefhad en werd liefgehad, drijft haar westwaarts.
Anne de Marcken buigt op Beckettiaanse wijze, vol lef en verve, de realiteit om, weg van alle veronderstelde zekerheden.”

Vreemde tekeningen van Uketsu (Meridiaan)
(verschijnt 30/1/2025)

“Een serie tekeningen van een zwangere vrouw op een schijnbaar onschuldige blog verbergt een griezelige waarschuwing. Een kindertekening van het ouderlijk huis bevat een duistere geheime boodschap. Een schets gemaakt door een slachtoffer van moord in zijn laatste momenten zet een amateur-speurneus aan tot een onderzoek dat een angstaanjagende realiteit zal onthullen…
Kun jij de verborgen aanwijzingen vinden in deze vreemde tekeningen? En zie jij wat het verbindende element is tussen de tekeningen?”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)