Twaalf boeken om naar uit te kijken - juni 2023

27 mei 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Werken voor de kost van Claire Baglin (Pluim)
(verschijnt 6/6/2023)

Als kind staat voor de verteller het bezoek aan een fastfoodrestaurant symbool voor dromen: het is vakantie, de belofte van de keurig ingepakte burger, de felbegeerde frietjes en het vooruitzicht op het speeltje. Later, als jongvolwassene, blijft van de droom weinig over wanneer de verteller de zomer doorbrengt op de werkvloer bij dezelfde keten om een studie te bekostigen.
Dit veelbelovende debuut is een heerlijk kijkje in de keuken, niet alleen van de fastfoodindustrie, maar van de samenleving als geheel.

Freiko juni 1 4

People we meet on vacation van Emile Henry (Signatuur)
(verschijnt 6/6/2023)

Poppy en Alex hebben niets gemeen. Zij is impulsief. Hij is bedachtzaam. Zij heeft een onverzadigbare reislust. Hij blijft liever thuis met een boek. En toch zijn ze de allerbeste vrienden. Elke zomer gaan ze samen op vakantie. Tot het één zomer helemaal misloopt en ze elkaar niet meer spreken...
Nu zit Poppy in een sleur. Als iemand vraagt wanneer ze voor het laatst echt gelukkig was, antwoordt ze zonder twijfel dat het die noodlottige, laatste zomer met Alex was. En dus besluit ze haar beste vriend te overtuigen om nog één keer samen op vakantie te gaan en alles bij te leggen. Wat zou er mis kunnen gaan?

Ik dacht dat jij van Joke van Leeuwen (Querido)
(verschijnt 7/6/2023)

Hoe overtuigd kun je van jezelf zijn? En hoe manipulatief in de liefde? In Ik dacht dat jij geeft Joke van Leeuwen een eigen stem aan een man die op zoek wil gaan naar zijn dochter, die hij vanaf haar zevende niet meer heeft gezien, en met machteloze macht probeert zijn vrouw lief te hebben.
Zo mooi als de liefde begon, zo sijpelen de dreiging en beklemming meer en meer door in dit juweel van een verhaal, dat vol vaart op een onontkoombaar maar onverwacht einde afkoerst.

Zombie zoekt zielgeno(o)t van Jan Lauwereyns (Koppernik)
(verschijnt 8/6/2023)

Met Zombie zoekt zielgeno(o)t brengt Lauwereyns een onverbloemde hulde aan het Nederlands, ‘Ondergronds, zes voet diep in aarde, regelrechte Zombietaal’. Het doet hem rijmen en klinken als nooit tevoren, compleet onvertaalbaar, naar het toppunt van zijn moedertaal. Het verhaal van een midzomerse infectie blijkt de perfecte gelegenheid om de woorden tot vervoering aan te zetten, om dan zomaar op de bitterzoete waarheid uit te komen: ‘Ik heb je liever dan bloed.’ Boekvoorstelling op 14 juni in Bibliotheek De Krook.


Ik wil dood maar eerst een bord tteokbokki van Baek Se-hee (Pelckmans)
(verschijnt 12/6/2023)

Baek Se-hee is een succesvolle jonge socialmediadirecteur bij een uitgeverij wanneer ze een therapeut zoekt voor haar depressie – of hoe moet ze het noemen? Ze voelt zich somber, angstig en eindeloos onzeker, maar blijft tegelijkertijd zeer streng voor zichzelf en voor anderen. Maar als alles zo hopeloos is, waarom heeft ze dan wel nog steeds zin in haar favoriete maaltijd: tteokbokki (pikante rijstcakes)? Is dit gewoon hoe het leven is? Koreaans bestsellerfenomeen.

Freiko juni 5 8

Een magische vlucht van Giovanna Giordano (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 13/6/2023)

In 1935 voeren Italiaanse soldaten ver van huis oorlog om land te veroveren. De jonge Italiaanse piloot Giulio Giamò vertrekt naar Eritrea en Abessinië, het huidige Ethiopië. Met zijn vliegtuig brengt hij de soldaten nieuws en post, de sultans geheime berichten en bezorgt hij de koning van Abessinië de oorlogsverklaring van Italië.
Vanuit de lucht ziet hij onder zich de verschrikkingen van de oorlog. Wanneer hij in 1941 door de Britten gevangengenomen wordt en zijn dagen in een krijgsgevangenkamp slijt, vertelt hij ons via zijn belevenissen over die nutteloze en vergeefse oorlog, in de hoop opnieuw zin in het leven te krijgen en weer te kunnen vliegen, vrij als een vogel.

Na die nacht van Karin Slaughter (HarperCollins)
(verschijnt 13/6/2023)

Vijftien jaar geleden werd Sara Lintons leven volledig op zijn kop gezet toen een avondje uit in een gewelddadige aanval eindigde, die haar wereld uiteen deed spatten. Inmiddels is ze erin geslaagd haar leven weer op te bouwen. Ze is een succesvol arts, verloofd met Will Trent – van wie ze zielsveel houdt – en heeft het verleden achter zich gelaten.
Tot ze tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp de zwaargewonde Dani Cooper treft met letsel dat akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van haarzelf destijds.

Kleine werelden van Caleb Azumah Nelson (De Bezige Bij)
(verschijnt 13/6/2023)

Dansen is altijd de oplossing voor Stephens problemen. Maar wat als de muziek stilvalt? Als zijn vader niet meer met hem spreekt, als Stephens huis niet langer zijn thuis is? Wie is hij dan nog?
Van Londen naar Ghana en weer terug, drie zomers lang, neemt Kleine werelden ons mee naar de werelden die we zelf creëren en soms weer kapotmaken, werelden vol leven, liefde en verlies.


Wat de stenen ons vertellen van Clara Dupont-Monod (Meulenhoff Boekerij)
(verschijnt 15/6/2023)

Vanuit drie verschillende perspectieven beschrijft Dupont-Monod hoe de leden van een gezin omgaan met een kind met beperkingen. Zijn oudste broer ontwikkelt een mooie band met hem, zorgt voor hem en beschermt hem, zozeer dat hij zichzelf bijna verliest. Zijn zus verliest zich juist steeds meer in gevoelens van afkeer, ze is boos op het effect dat hij heeft op de harmonie in hun gezin. En als laatste het nakomertje, geboren na het overlijden van zijn broertje, als de twee oudere kinderen het huis al hebben verlaten. Hij moet leven met de geest van zijn voorganger maar brengt desalniettemin hoop op verzoening. Een prachtige ode aan het leven.

Freiko juni 9 12

Kwade wind van Kaouther Adimi (Ambo/Anthos)
(verschijnt 19/6/2023)

Kwade wind vertelt de geschiedenis van de vriendschap en liefde van drie vrienden in het Algerije van de vorige eeuw, van de kolonisatie en de onafhankelijkheid tot aan 1992, toen de burgeroorlog uitbrak. Bekroond met de Prix du Roman des Etudians.

Romeinse verhalen van Jhumpa Lahiri (Atlas Contact)
(verschijnt 20/6/2023)

De eeuwige stad Rome vormt de achtergrond van deze negen subtiele, groots geobserveerde verhalen, waarvan sommige de sfeer van een roman ademen. Getekend door een omgeving die tegelijkertijd gastvrij als vijandig is, beleven de personages in Romeinse verhalen soms plotselinge momenten van zaligheid, maar ook gewelddadige tegenslagen.

Het witste woord van Eva Meijer (Cossee)
(verschijnt 30/6/2023)

In Het witste woord houden muizen de tijd bij in een Excelbestand, hebben woorden zielen en brengt de sneeuw geluk. De debuutbundel van Eva Meijer bestaat uit liefdesgedichten, voor een mens, een oude hond, de winter die verloren gaat. Meijer vangt wat ze ziet in een nieuwe vorm voor deze tijd, voorbij de oude hiërarchieën. Ze loopt door het bos, wordt zwaan, plant, stem.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)