Twaalf boeken om naar uit te kijken - oktober 2022

27 september 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

De zee ondersteboven van Marie Darrieusecq (Arbeiderspers)
(verschijnt 4/10/2022)

Traumapsychologe Rose maakt samen met haar kinderen Gabriel en Emma een cruise (een voordelige kerstaanbieding) over de Middellandse Zee, om even afstand te nemen van haar huwelijk, haar baan, haar leven. Op een nacht stuiten ze op een boot vol vluchtelingen die schipbreuk heeft geleden

Toen de wereld brak van John Boyne (Meulenhoff)
(verschijnt 4/10/2022)

Het vervolg op de bestseller De jongen in de gestreepte pyjama volgt Bruno's zus Gretel, en verkent via haar op meeslepende en ontroerende wijze de nasleep van de oorlog en de effecten van een levenslang schuldgevoel.

Sept 1

Bladerval in een warme slachtmaand van Pjeroo Roobjee (Querido)
(verschijnt 4/10/2022)

Wanneer de tweelingbroers Loek en Niek Weytack de grote oversteek maken naar de Caribische eilandrepubliek San Lazaro, waar zij een woning hebben geërfd van een verre nicht, belanden ze in een wereld die hard bezig is ten onder te gaan. Loek, altijd speurend naar schoonheid en het lieflijke, doet verslag van de ‘laatste stuiptrekkingen van het tijdperk der kwade, witte mannen’. Het is een machowereld in verval, een en al wulps overspel, eindigend in moord en doodslag. Florine Lafourte, schrijfster zonder oeuvre ofwel ijverig bedenkster van toekomstige bestsellers, brengt intussen de nodige humoristische afleiding.

Theet 77 van Herman Brusselmans (Prometheus)
(verschijnt 6/10/2022)

Na meer dan tachtig zowel bejubelde als verguisde boeken vindt Brusselmans het hoog tijd worden om de lang in z’n hoofd verwijlende roman Theet 77 te schrijven. Hij kijkt achterom naar een jeugd die hem gevormd heeft, en die reeds vroeg het schrijverschap in zich draagt.


Keizerin van Gigi Griffis (Boekerij)
(verschijnt 11/10/2022)

Het is 1853 en Elisabeth 'Sisi' in Beieren is heel duidelijk geweest: ze zal wachten op de overweldigende liefde waar de dichters over schrijven, of ze zal helemaal nooit liefhebben. Het feit dat haar oudere zus Helene het advies van hun moeder gretig opvolgt en zich voorbereidt op een huwelijk met Franz, keizer van het Habsburgse rijk, betekent voor Sisi niet dat ook zij zich aan een dergelijk plichtsgetrouw bestaan moet onderwerpen.

Voor de fans van The Crown en Bridgerton.

Kilometer 101 van Maxim Osipov (Van Oorschot)
(verschijnt 14/10/2022)

Sept 2

De stad Taroesa ligt 101 kilometer buiten Moskou, ver genoeg om in de Sovjettijd te dienen als een plaats waar voormalige politieke gevangenen en andere ‘ongewensten’ zich nog legaal mochten vestigen. Gelegen tussen het machtscentrum en de provincie, tussen de moderne hoofdstad en het platteland, is Taroesa de perfecte plek om een Rusland te observeren dat, in de woorden van Maxim Osipov, ‘veel veranderd is in de loop van een decennium, maar in twee eeuwen eigenlijk helemaal niet’.

De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr (Atlas Contact)
(verschijnt 14/10/2022)

De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr – de jongste winnaar van de Prix Goncourt sinds 1976 – gaat over de zoektocht naar de verdwenen schrijver van een verloren gewaande cultklassieker. Als de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane Faye een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, móét hij de mysterieuze schrijver ervan zien te vinden. Deze T.C. Elimane werd na de verschijning van zijn roman als ‘de zwarte Rimbaud’ gevierd, maar na een schandaal en de daaropvolgende racistisch getinte haatcampagne is hij van de aardbodem verdwenen. De labyrintische zoektocht naar Elimane zal Diégane tachtig jaar later naar Senegal, Frankrijk en Argentinië voeren, in een verslavend verhaal dat verweven is met de complexe erfenis van het kolonialisme.

Cleopatra en Frankenstein van Coco Mellors (Ambo/Anthos)
(verschijnt 17/10/2022)

In Cleopatra en Frankenstein van Coco Mellors probeert de vierentwintigjarige Britse kunstschilder Cleo haar draai te vinden in New York. Vlak voordat haar visum verloopt, ontmoet ze Frank. Hij is een twintig jaar oudere selfmade man en ze worden verliefd. Door met Frank te trouwen krijgt Cleo de vrijheid om te schilderen en in Amerika te blijven. Hij krijgt er schoonheid en kunst voor terug. Maar hun impulsieve huwelijk heeft onvoorziene gevolgen voor de mensen om hen heen.

Voor de lezers van Normale mensen van Sally Rooney.


Poolcirkel van Liza Marklund (De Geus)
(verschijnt 18/10/2022)

Het is 1980. In Stenträsk, een rustig dorp in het uiterste noorden van Zweden waar de zon nooit ondergaat en de winters een totale duisternis zijn, verdwijnt Sofia Hellsten spoorloos op een zomernacht. Samen met vier andere jonge studentes is ze lid van de boekenclub Poolcirkel. Veertig jaar later duikt haar hoofdloze lichaam op en start politiechef Wiking Stormberg een onderzoek…

Verschuivingen van Stefan Hertmans (De Bezige Bij)
(verschijnt 20/10/2022)

Eén ding voelen we allen, overdenkt Stefan Hertmans in zijn lucide Verschuivingen: dit is een tijd van overgang naar iets wat we nog maar heel gedeeltelijk beginnen te begrijpen.

Sept 3

Allen zijn we getuigen, ook al weten we slechts gedeeltelijk waarvan; in elk geval van onze moeilijk te ontcijferen actualiteit – en de verschuivingen die we elke dag voelen zonder ze te kunnen duiden. In even erudiete als sensitieve overdenkingen gaat Stefan Hertmans het avontuur aan om iets van deze tijdgeest te grijpen, om dat vast te leggen wat ons in de waan van de dag ontglipt.

Overal zit mens van Yves Petry (Das Mag)
(verschijnt 20/10/2022)

Als beheerder van het bos Mirandel neemt Kasper Kind de weinig florissante toestand van de planeet hoogst serieus. Niet minder serieus is zijn plan om publieksintellectueel Max De Man te vermoorden, met wie hij een gedeeld verleden heeft. Alleen lopen de dingen niet helemaal zoals gepland. Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en verder vooral mensen, altijd maar weer mensen.

Slam van Hind Eljadid (Mammoet)
(verschijnt 31/10/2022)

Boksen zonder handschoenen maar met woorden? Slam poetry, of spoken word zo u wil, werkt zich meer en meer op in het kunstenveld en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Met deze bloemlezing, samengesteld door Hind Eljadid, krijgt u een zicht op het kruim van ’s lands slammers.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)