Verslag De Sprekende Ezels

10 januari 2022

Het concept van De Sprekende Ezels: “Een experimenteel laagpodium voor poëzie, woord, muziek, stand-up, hamsterslingeren… Alles wat u binnen 10 minuten voor elkaar krijgt op één van onze podia (en dat geen lelijke vlekken achterlaat) is welkom. Over mooie vlekken kan onderhandeld worden.”

Met zo’n beschrijving kan een avond alle kanten uitgaan, maar geef toe, het wekt wel de interesse op. Op dinsdag 14 december vond ik eindelijk de tijd om mij te laten verrassen door wat “De Sprekende Ezels” te bieden hebben op een podium (zonder vlekken te maken). Ik werd getrakteerd op een afwisselende avond vol literatuur, poëzie, stand-up; en live muziek; met als algemene rode draad de goesting van iedereen die op het podium kroop.

Volgestouwd met tweedehands boeken en met een uitgebreid gamma aan bieren op tap, vormt “Le Bal Infernal” de ideale omgeving voor een avond als deze. Naast het lage podium met microfoon zit een illustratrice die simultaan de woorden van beelden voorziet. De opstelling maakt het duidelijk, het niveau ligt hoog, maar de drempel om deel te nemen is niet hoger dan het podium zelf.

De Sprekende Ezels neemt hun concept zeer serieus, hun podium staat open voor iedereen die in 10 minuten iets kan komen brengen; en dan staan ze de microfoon af aan iedereen die ook in 3 minuten iets kwijt wil.

Van beginnend schrijvers tot ervaren poëten, stand-up comedians tot singer-songwriters; op enkele uren tijd is alles en iedereen gepasseerd. Of je nu blaakt van het zelfvertrouwen of je heel nerveus je vastklampt aan een spiekbriefje; het publiek beloont je met zijn volledige aandacht en overtuigend applaus. Het is een ervaring die ik iedereen zou aanbevelen, een mens zou er spontaan zelf van in zijn pen kruipen.

Tijdens de pauze kon ik gelukkig de gastvrouw van de avond, Hanna Desmet overtuigen om tijd te maken voor een interview.

Sprekende ezels 4

Hoe is het concept voor De Sprekende Ezels tot stand gekomen?
De Sprekende Ezels werd enkele jaren geleden opgericht door dichter Stijn Vranken in Antwerpen. Het initiatief begon meteen als een podium waar iedereen welkom is om iets te brengen en zijn of haar kans te wagen om iets te delen met het publiek. Het concept maakte van in het begin ruimte voor alles en iedereen, dus je kan poëzie brengen of muziek spelen, maar ook circuskunsten, dans en performance zijn mogelijk. Daarna zijn De Sprekende Ezels uitgebreid naar andere steden. Je kan ons vinden in Gent, Leuven, Brussel, en Turnhout. Binnenkort gaat ook Mechelen van start. Het leuke is dat elke stad een andere stalmeester heeft, waardoor de sfeer en invulling verschilt tussen de verschillende locaties. Het concept blijft hetzelfde, het podium blijft open voor iedereen; maar afhankelijk van de locatie en het lokale talent ziet elke avond er toch anders uit.
Sinds oktober ben ik de organisator en presentator van De Sprekende Ezels in Gent. Je vind ons maandelijks in “Le Bal infernal” op de tweede dinsdag van de maand.

Waar worden de deelnemers voor de line-up gevonden?
De deelnemers van de line-up ken ik meestal niet, die komen toe gestroomd via de website of sturen mij een mailtje. We proberen zoveel mogelijk de nadruk te leggen op lokaal talent, dus ik richt mij vooral op geïnteresseerden uit Gent en omstreken. Vaak krijg ik bericht van mensen die kort iets hebben geprobeerd op de open mic en dan de smaak te pakken hebben. Iedereen die zijn kans wilt wagen, kan mij contacteren.
De Sprekende Ezels staat bij veel mensen bekend als een poëziepodium, maar we gaan veel breder dan dat. Echt iedereen is welkom om te brengen wat hij of zij maar wilt; zo lang het binnen de 10-15 minuten past en geen vlekken achterlaat. Poëzie en literatuur zijn dus welkom, maar eigenlijk kan iedereen op ons podium komen staan. We willen op elke avond een gevarieerd aanbod kunnen voorstellen, en talent is er zeker genoeg.

Wat kan je verwachten van een avond met De Sprekende Ezels?
Niets is iets te zot! De catchphrase van De Sprekende Ezels, het concept, is dat het een podium is voor muziek, woord, dans, comedy, circus, hamsterslingeren,… alles kan. Dat is ook het mooie, vind ik. En dat iedereen die komt er ook is om te luisteren naar de andere performers. Iedereen probeert, en het publiek is heel bereid om te luisteren zonder te oordelen.

Sprekende ezels 2

Er wordt heel respectvol, openhartig en open-minded gekeken naar wie iets komt brengen. Dat is het toffe, dat je mag proberen. In een maatschappij waar heel veel druk op prestatie ligt en niet op het proberen, vind ik dat iedereen een kans verdient om te proberen. En het mooie aan de ezels is dat iedereen bij ons die kans ook krijgt.

Sprekende ezels 3

Dé ultieme tip voor mensen die graag eens op het podium staan: “kom gewoon af”. Ik denk dat proberen het eerste is, en dat is het leuke aan de Ezels: iedereen mag gewoon zijn kans wagen. Je bent welkom als nog nooit op een podium hebt gestaan, maar soms komen er ook professionele artiesten die al heel lang in het vak staan en iets nieuws willen uitproberen. Ook als je zelf niet de drang voelt om op een podium te staan, ben je zeker welkom om te komen luisteren en beleven.

En heel belangrijk: wanneer is de volgende editie gepland?
We zijn elke tweede dinsdag van de maand te gast bij “Le Bal Infernal”. De volgende editie staat gepland voor 11 januari om 20u, volgend daarop komen we op 8 februari samen, dus dan is iedereen welkom om te komen kijken. Je kan ons ook gewoon via facebook vinden (link naar Facebookevent) of op de website desprekendeezels.be.

Copyright foto's Sarah Vanheuverzwijn.

Annalin Van Biesen