Literaire wandelingen

Lesen heißt mit einem fremden Kopfe, statt des eigenen, denken.
(Lezen is denken met andermans hoofd.)

Arthur Schopenhauer

Maurice Maeterlinckwandeling

Maurice Maeterlinck (1869-1949), telg van een Gentse Franstalige en welgestelde familie, werd geboren in de Peperstraat, woonde aan de pas aangelegde Hubert Frère-Orbanlaan en bracht een groot deel van zijn jeugd door op het landgoed van zijn ouders in Oostakker en op kasteel Rijvissche in Zwijnaarde dat eigendom was van zijn grootmoeder.

School liep de kleine Maurice bij de Sœurs de Notre Dame van het Institut du Nouveau Bosch, in het Institut Central, een Franstalig privéschooltje tussen de torens van het Belfort en de Sint-Baafskathedraal, vooraleer naar de jezuïeten van het Collège Sainte-Barbe in de Savaanstraat te gaan. Vanaf 1881 studeerde Maeterlinck rechten aan de Gentse universiteit waar hij doctoreerde in 1885. Na een kortstondige carrière aan de Gentse balie hield hij de advocatuur echter voor bekeken en richtte hij zich volop op de literatuur. Hij verliet Gent in 1897 om zich definitief in Frankrijk te vestigen, eerst in Parijs, later op andere locaties.

Ontdek in deze wandeling de Gentse sporen van de enige Belgische nobelprijswinnaar literatuur.

Deze wandeling werd ontleend aan Literair Gent.

Maurice Maeterlinck

Maeterlinck en de Gentse literatuur

Een tweede Maurice Maeterlinckwandeling.

In 1911 kreeg Maurice Maeterlinck, symbolist en vaandeldrager van een generatie in het Frans schrijvende Vlamingen, de Nobelprijs voor de Literatuur. Vooral L'Oiseau bleu maakte hem onsterfelijk.

Geboren en getogen Gentenaar bracht de liefde hem naar Frankrijk. In zijn geboortestad woonde en verbleef hij op teveel locaties in en rond Gent om die alle te kunnen bezoeken tijdens één wandeling. De gids belicht markante periodes uit zijn leven, citeert uit zijn oeuvre en legt de link met bekende tijdgenoten, zowel schrijvers als kunstenaars.

De wandeling start aan het Veerleplein, in de schaduw van het Gravensteen, en eindigt aan de Lightning Bird Tree aan de Jakobijnenstraat.

Deze wandeling wordt aangeboden door Gandante.

Blauwe vogel

Karel van de Woestijnewandeling

Karel van de Woestijne (1878-1921) werd geboren in de Sint-Lievensstraat (de huidige Sint-Lievenspoortstraat) en bracht zijn jeugdjaren door in de Sleepstraat. Lager onderwijs liep de kleine Karel in de Franstalige privé-school Institut Central, waar ook Maurice Maeterlinck leerling was geweest. Vanaf oktober 1889 bezocht hij het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht en vanaf 1897 was hij aan de Gentse universiteit vrije student voor de lessen in de Germaanse filologie. Van de Woestijne woonde afwisselend in Gent, Sint-Martens-Latem, Sint-Amandsberg, Laken, Oostende en Zwijnaarde.

Ontdek met Karel van de Woestijne als gids de belangrijkste bezienswaardigheden van het Gentse centrum.

Deze wandeling werd ontleend aan Literair Gent.

Literaire wandeling Karel van de Woestijne

Poëzieroute

De Gentse Poëzieroute loopt tussen het Poëziecentrum op de Vrijdagmarkt en het S.M.A.K. in het Citadelpark en telt 20 locaties. Er is een aparte Jongerenpoëzieroute. De route werd officieel ingewandeld op 17 oktober 2000. De route wordt beheerd door de Stad Gent. Het Poëziecentrum biedt geleide wandelingen aan.

Deze wandeling werd ontleend aan Literair Gent.

Literaire wandelingen Poëzieroute

Didactische gevelliteratuur

Naast traditionele huisbenamingen, ambachtsnamen en gedichten dragen de Gentse huisgevels soms merkwaardige deviezen. Vooral in de stadskern tussen Vrijdagmarkt en Ottogracht zijn nog prachtige voorbeelden van didactische gevelliteratuur bewaard gebleven. Ook in andere wijken zijn gelijkaardige opschriften te vinden: Kunstlaan, Lousbergkaai, Sint-Lievenslaan, ... maar die werden hier omwille van de afstand tot de Gentse Kuip niet opgenomen. Zie ook de wandeling Vlaamse Kaai.

Deze wandeling werd ontleend aan Literair Gent.

Literaire wandeling didactische gevelliteratuur

Vlaamse Kaai

Op zichzelf heeft de – zeker huidige – Vlaamse Kaai weinig met literatuur te maken, behalve dan de aanwezigheid van een opmerkelijke rij burgerhuizen, villa’s waaraan het jachtige ringverkeer vandaag voorbijraast.

De rij burgerhuizen aan de Vlaamse Kaai en villa's die door bouwondernemer-architect Jacobus Gustavus Semey werden gerealiseerd, droegen allen de naam van een Vlaamse kunstenaar of verwezen naar de schippersgemeenschap die er zich vestigde. Ze zijn versierd met borstbeelden, klinkende spreuken en opschriften.

Deze wandeling werd ontleend aan Literair Gent.

Literaire wandeling Vlaamsekaai

Gentse auteurs komen uit de kast – Een literaire ontdekking van De Krook

Gent is altijd al een stad geweest waar schrijvers goed gedijen. Het is niet toevallig dat Maurice Maeterlinck, de enige Belgische nobelprijswinnaar van de literatuur, een rasechte Gentenaar was. Maar hij is lang niet de enige grote auteur die leefde in de Arteveldestad. Denk maar aan Malpertuis, Virginie Loveling of Jean Ray, om er slechts een handvol op te sommen.

Tijdens deze ludieke, literaire verkenning van de Krook, focussen we op deze grote Gentse auteurs. Sommigen vinden we gewoon in de rekken, anderen verstoppen zich in onverwachte hoeken van het gebouw. De ideale manier om je kennis van ons Gents literair erfgoed op te frissen én ondertussen de vele multimediale mogelijkheden in de nieuwe stadsbibliotheek te verkennen. Ook de architectuur van dit unieke gebouw komt zijdelings aan bod.

Zowel oude als moderne schrijvers en boeken komen aan bod in deze eigenzinnige literaire wandeling.

Deze wandeling wordt aangeboden door Gandante.

Gandante wandeling Krook

Tussen de regels door – Een wandeling door literair Gent

Gent is al eeuwenlang de artistieke broeihaard bij uitstek. Het hoeft dus niet te verbazen dat de stad doorheen de eeuwen al heel wat steengoede schrijvers heeft voortgebracht. In deze literaire wandeling zoeken we de sporen die zij nalieten in het huidige straatbeeld.

Maurice Maeterlinck is zeker niet de enige grote auteur die zijn leven op deze straten en pleinen doorbracht. Even voor de vuist weg: Marcus Van Vaernewijck, Karel Van de Woestijne en Richard Minne. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het bataljon ingeweken schrijvers, zoals Johan Daisne, Jef Geeraerts, Herman Brusselmans en Erwin Mortier. En dat is nog maar een kleine greep uit het aanbod!

De gids laat de grote nalatenschap van een twintigtal Gentse auteurs herleven met deze poëtische beeld- en tekstwandeling. Welke plekken inspireerde hen? Waar woonden ze? Op welke plekken worden ze herdacht? Maar daarnaast komen nog andere genres aan bod in deze literaire mix. Zo zal je ook meer te weten komen over strips, gevelliteratuur en zelfs over liedjesteksten. Een logische zaak in een tijd waarin een zanger als Bob Dylan een Nobelprijs voor de Literatuur krijgt!

Deze wandeling wordt aangeboden door Gandante.

Gandante wandeling literair Gent

Wandeling op Campo Santo, het Gentse 'Père Lachaise'

Campo Santo in de deelgemeente Sint-Amandsberg is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden, bekende vrijzinnigen, letterkundigen, kunstschilders en toondichters een eervolle rustplaats kregen.

Naast prachtig gebeeldhouwde praalgraven en familiekelders van de Gentse bourgeoisie vind je er de graven van een aantal Gentse volkshelden zoals Jan Hoet, Marc Sleen en Wilfried Martens.

Enkele schrijvers die de Vlaamse letterkunde haar eigen gelaat en karakter hebben gegeven, liggen begraven op Campo Santo. Er zijn graven te vinden van Karel van de Woestijne, Rosalie Loveling, Filip De Pillecijn, maar ook auteurs uit een dichter verleden vonden er hun laatste rustplaats: Christine D'haen, Freek Neirynck en zanger/auteur Luc De Vos.

De wandelkaart Campo Santo. Een berg Gentse geschiedenis is een ideale manier om de begraafplaats te leren kennen. Deze wandelkaart gidst je langs 49 beroemde graven op Campo Santo, met toelichting over het verhaal van elke bekende overledene.

Campo Santo wandeling

Lovelingwandeling

Boulevard Boubou, Microbenboulevard, de Kaserne Kaiser Wilhelm … ze zeggen u hoogstwaarschijnlijk niets. En wist u dat Gent in 1914 overspoeld werd door vluchtelingen en dat de foyer van NTGent ooit een gaarkeuken huisvestte? De Eerste Wereldoorlog deed de ‘etappestad’ op haar grondvesten daveren. Het bezette Gent had het als logistieke draaischijf van het Duitse leger erg zwaar tijdens de oorlogsjaren.

Schrijfster Virginie Loveling noteerde haar indrukken van de bezette stad vier jaar lang nauwgezet in een uiterst geheim oorlogsdagboek. En stond hier doodsangsten voor uit. Het bijhouden van een dagboek was immers streng verboden. Ze werd steeds creatiever in het vinden van schuilplaatsen voor haar verboden teksten.

Themawandeling aangeboden door Walkotopia.
De Gentse geschiedkundige Leentje Van Hoorde neemt u mee in de voetsporen van Virginie Loveling, van de Lovelingtoren in de buurt van haar toenmalige woning naar het stadscentrum. De Lovelingwandeling voert u terug naar het Gent van vluchtelingen, noodhospitalen, hongerende arbeiders, handige smokkelaars, opgesloten prostituees, profiterende officieren en bange soldaten met heimwee.

Zie: http://www.walkotopia.com/

Virginie Loveling