Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De retour van de gentleman-inbreker

27 juni 2021

De Netflix-serie Lupin over de gentleman-inbreker Assane Diop die zich door het personage Arsène Lupin van de Franse auteur Maurice Leblanc laat inspireren, is razend populair. Arsène Lupin is voor de liefhebber van oudere Franse politieverhalen geen onbekende. Het is de naam van het personage uit de verhalen van de Franse schrijver Maurice Blanc, voor het eerst gepubliceerd in 1905. De goedopgeleide, welbespraakte en sympathieke gentleman-dief die een meester in het om de tuin leiden van gezagsdragers en aristocraten. Zijn misdaden begaat hij vooral om onrecht weer recht te zetten en hij kan zichzelf uitstekend vermommen. Lupin, de Robin Hood van de belle époque, die steelt van de rijken en opkomt voor de armen, charmeert meteen. Lupin was het Franse antwoord op Sherlock Holmes én onmiddellijk een groot succes.

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes uit 1908 bevat twee verhalen: De blonde dame en De Joodse lamp. In deze verhalenbundel vermaakt Frankrijk zich want inspecteur Ganimard krijgt immers geen vat op gentleman-inbreker Arsène Lupin. Daarom wordt de beroemde Engelse detective Herlock Sholmes naar Parijs gehaald om Lupin in te rekenen. Arthur Conan Doyle, de geestelijke vader van Holmes, verbood echter het gebruik van de naam van 'zijn' detective, waarop Leblanc koos voor een verbastering. Tussen de twee bijzondere breinen ontspint zich een intrigerend duel. Het boek stelt de liefdevolle animositeit tussen de twee iconische personages centraal. Lupin neemt het op tegen een tegenstander van formaat. De vermaarde Engelsman wordt ingezet om de aalgladde, charmante dief Lupin klein te krijgen. De hoogst amusante verwikkelingen voltrekken zich in een razende vaart. Beide karakters zijn even sympathiek. Arsène Lupin versus Herlock Sholmes is een van de wonderlijkste verhalen uit de indrukwekkende loopbaan van Arsène LUpin. Voor Herlock Sholmes heeft Lupin een zekere mate van bewondering, dit omdat Sholmes hem meerdere malen in het nauw weet te brengen.

Dankzij het succes van de Netflix reeks met de innemende vertolking door Omar Sy, zijn de verhalen van Maurice Leblanc opnieuw onder de aandacht gekomen. Ontspannend leesplezier, dat verzekeren ze.

Synopsis

De Parijse politie-inspecteur Ganimard vraagt hulp aan zijn Engelse collega Herlock Sholmes bij het opsporen van inbreker Arsène Lupin.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes
Titel:
Arsène Lupin versus Herlock Sholmes
Auteur:
Maurice Leblanc
# pagina's:
253 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Uitgeverij Oevers
ISBN:
9789492068040
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Vrolijk,
Warm

Gerelateerde leestips