Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Lezen is altijd een beetje reizen

20 februari 2024

De betovering van april is een heerlijke klassieker over een gelukzalige maand aan de Italiaanse Rivièra. Dit werk van Elizabeth von Arnim, oorspronkelijk uit 1922, werd in 2023 opnieuw uitgebracht in een nieuwe vertaling. Deze sprankelende roman vol couleur locale neemt je mee naar Italië en biedt een ideale ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Lezen is altijd een beetje reizen, zeker als het deze klassieker betreft.

Het verhaal begint in 1922 wanneer mevrouw Lotty Wilkins een advertentie leest waarin een klein Italiaans kasteel aan de Italiaanse Rivière te huur wordt aangeboden voor de maand april. Even later ontdekt een vage kennis, mevrouw Rose Arbuthnot, dezelfde advertentie. Geïnspireerd door de mogelijkheid om de kosten te delen, besluiten ze samen op zoek te gaan naar medereizigers. Zo krijgen de twee dertigers gezelschap van de mooie achtentwintigjarige lady Caroline en de vijfenzestig jaar oude mevrouw Fisher, ook op de vlucht voor de sleur van het alledaagse leven. Samen verruilen ze het grijze, regenachtige Londen een maand lang voor de warme, stoffige geur van dennen, vijgen- en olijfbomen, pruimenbloesems en glinsterende blauwe zeeën van San Salvatore. Naarmate de dagen en weken voorbijgaan, ontpoppen alle personages zich tot betere versies van zichzelf en ontdekt ieder van hen een eigen manier om te leven en lief te hebben.

Elizabeth von Arnim heeft een verfijnde schrijfstijl die haar werk onderscheidt. Haar humor doet soms denken aan de scherpzinnigheid van Oscar Wilde. Een voorbeeld hiervan is te vinden in een dialoog tussen personages, waarin lady Caroline klaagt over het uitnodigen van auteurs: "Dat doet moeder ook altijd, auteurs uitnodigen. Ik heb een hekel aan auteurs. Ik zou het niet zo erg vinden als ze maar geen boeken schreven." Het resultaat is een geestige en goed geconstrueerde feelgoodroman.

De betovering van april is een feeërieke vertelling, vol esprit, ontroering en scherpzinnigheid, waardoor je jezelf ondergedompeld voelt in de aroma's van blauweregen, geurige bloemen en het stralende zonlicht. De roman biedt een dromerige, zintuiglijke beschrijving van de pracht van de Italiaanse lente. Het is bijna alsof je zelf op vakantie bent. En nu maar wachten op de lente.

Synopsis

Tijdens een vakantie in Italië raken vier heel verschillende vrouwen met elkaar bevriend.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De betovering van april
Titel:
De betovering van april
Auteur:
Elizabeth von Arnim
# pagina's:
285 p.
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056727475
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen
Sfeer:
Kleurrijk,
Warm

Gerelateerde leestips