Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een katastrofale liefdesgeschiedenis

17 januari 2022

Heinz Strunk staat bekend als auteur van eerder duistere en trieste verhalen zoals de roman Fleisch ist mein Gemüse. Het recentste werk van de Duitse auteur en satiricus is de liefdesroman Es ist immer so schön mit dir.

De naamloze hoofdpersoon van Heinz Strunks roman is halverwege de veertig, bevindt zich in een midlifecrisis en voelt zich gevangen in zijn relatie. Op een premièrefeest ontmoet deze trieste figuur de jongere en aantrekkelijke actrice Vanessa. De oude relatie wordt verbroken terwijl een nieuwe begint. Er ontstaat een knipperlichtrelatie met de humeurige en mysterieuze Vanessa. Strunk laat ons deelnemen aan wat er in het hoofd van de hoofdpersoon gebeurt. De liefde bereikt zijn hoogtepunt. Nu wordt ook de titel gebruikt Es ist immer so schön mit dir, in ieder geval voor een korte tijd. Maar als lezer vermoed je het al: zo mooi blijft het niet. Op het punt waar ze zich verloven begint het bergafwaarts gaan. Met scherpe observatie en psychologische precisie verbeeldt Heinz Strunk het falen van de relatie.

Strunk beschrijft dit proces fantastisch, het wordt zelfs absurd. En soms ook mooi. De auteur slaagt er wonderwel in komedie en tragedie te mengen. De absurde dialogen en de stille verwijten worden heel humoristisch en heel precies verteld. De satirische invalshoek is zeer vermakelijk. De eigenzinnige, ietwat morbide humor komt tot uiting in beschrijvingen van fysieke tekortkomingen en van vrolijke feesten die na een paar glazen teveel volledig uit de hand lopen. De roman is het sterkst waar het zich richt op de erosie van een relatie. Heinz Strunk is een virtuoze, gevoelige verteller die nauwkeurig en eenvoudig over de liefde kan schrijven. Het boek slaagt erin een aantrekkingskracht te ontwikkelen waar je niet omheen kunt. In zijn ogenschijnlijk ongefilterde taal typeert Strunk zijn personages treffend. Dit is geweldige literatuur.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Es ist immer so schön mit dir : Roman
Titel:
Es ist immer so schön mit dir : Roman
Auteur:
Heinz Strunk
# pagina's:
285 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Rowohlt
ISBN:
9783498001988
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Midlifecrisis
Sfeer:
Bitterzoet,
Intens

Gerelateerde leestips