Leestip van Jan Matthys

Twee tips voor de prijs van één

8 mei 2024

Ik weet niet meer wie of wat me op het spoor heeft gezet van Tan Twan Eng, maar mijn eerste kennismaking was The garden of evening mist, en dat was een revelatie. Toen ik dan onlangs Het huis met de deuren tegen het lijf liep, en bovendien ook nog eens ontdekte dat dit zich helemaal afspeelt in de wereld van Somerset Maugham, één van mijn lievelingsauteurs, werd ik onweerstaanbaar aangetrokken, en ik heb het me geen ogenblik beklaagd.

De kern van het verhaal is een historisch proces. In 1911 kwam een zekere Ethel Proudlock, als eerste blanke vrouw ooit, voor de rechter in Kuala Lumpur. Zij had een man doodgeschoten, die ze beschuldigde van poging tot verkrachting. Somerset Maugham pikte dit fait divers op voor één van zijn verhalen, The letter. Dit verhaal werd op zijn beurt een bron van fascinatie voor Tan Twan Eng, die er vooreerst een eigen draai aan gaf, en er ook een volbloed maughamiaans verhaal rond bouwde, met als hoofdrolspelers Maugham zelf, de eerste president van China Sun Yat Sen, en - uiteraard - het huis met de deuren.

Als je je afvraagt wat de familienaam is van Tan Twan Eng - de Krook klasseert hem onder TAN. Hij is een Maleis jurist met een uit de hand gelopen hobby - boeken schrijven, waarmee hij momenteel voltijds de kost kan verdienen. Kwaliteit primeert bij hem op kwantiteit. Het huis met de deuren is pas zijn derde boek, elf jaar na het vorige, maar alle drie zijn boeken zijn in de prijzen gevallen.

Synopsis

Schrijver William Somerset Maugham wordt geteisterd door een slechte gezondheid, een tegenvallend huwelijk en een gebrek aan inspiratie. Hij besluit te gaan logeren bij een oude vriend in Maleisië, waar hij bevriend raakt met diens echtgenote en zich voorbereidt om zijn demonen onder ogen te komen te midden van schandalen, een moordzaak en een op handen zijnde revolutie.

Leestip van Jan Matthys

Het huis met de deuren
Titel:
Het huis met de deuren
Auteur:
Twan Eng Tan
# pagina's:
351 p.
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401620086
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schrijvers, Kolonialisme, Maleisië ; 1920-, Geheimen