Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Afglijden in de waanzin

30 juni 2020

Twee romans, een verhalenbundel en een kinderboek, groter is het oeuvre van de Turkse schrijver Yusuf Atılgan (1921-1989) niet. Van de beide romans, De lanterfanter en Hotel Moederland, verscheen de voorbije jaren een Nederlandse vertaling en zo maakten we eindelijk kennis met deze ‘unieke Turkse stem’.

In Hotel Moederland vertelt Atılgan het verhaal van Zebercet, een hotelklerk in een provincieplaatsje. Als op een dag een vrouw uit de hoofdstad korte tijd in zijn hotel verblijft en bij haar vertrek belooft terug te komen, raakt hij helemaal geobsedeerd. Hij verhuurt haar kamer niet meer en scheept andere potentiële gasten af. Elke dag wacht hij futloos op het binnenrijden van de trein. Hij viert zijn lusten bot op de dienstmeid of op een misschien wel door de vrouw achtergelaten handdoek en verliest almaar meer zijn grip op de werkelijkheid.

Atılgan gebruikt verschillende stijlen dooreen en toont de lezer met griezelige en soms gekmakende nauwkeurigheid hoe Zebercet afglijdt in de waanzin.

In haar nawoord illustreert vertaalster Hanneke van der Heijden hoe Atılgan de snel veranderende Turkse samenleving een spiegel voorhield.

Synopsis

De beheerder van een ietwat verlopen hotel in een onbestemd stadje raakt in de ban van een anonieme vrouwelijke gast, verliest langzaam maar zeker zijn verstand en menselijke waardigheid en laat zijn leven eindigen in een catastrofe.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Hotel Moederland : roman
Titel:
Hotel Moederland : roman
Auteur:
Yusuf Atilgan
# pagina's:
202 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Jurgen Maas
ISBN:
9789491921339
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Turkije ; 1960-
Sfeer:
Gek,
Tragisch

Gerelateerde leestips