Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Experiment geslaagd

2 maart 2023

Losse eindjes van Olivier Pont was een experiment. De titel van het stripverhaal slaat niet op de inhoud maar op de manier waarop de auteur improviseerde zonder vooropgezet plan. Gewoon beginnen tekenen en gaandeweg merken waar je uitkomt. Het experiment is bijzonder gelukt en resulteerde in een geestig, onderhoudend en bij vlagen spannend verhaal. Olivier Pont laat zich leiden door zijn personage, zonder dat hij weet waar het hem zal brengen. In het komische en spontane Losse eindjes valt uiteindelijk alles mooi in de plooi.

Thibault is een stevige, sullige dertiger die het avontuur van zijn leven krijgt wanneer in de Parijse metro een meisje oogcontact met hem maakt. Wat volgt is een rechtlijnige, dolkomische opeenvolging van ontmoetingen op appartementen, in politiecellen en op daken, spectaculaire gebeurtenissen, verwikkelingen en toevalligheden. Thibault raakt van de regen in de drup. Hij komt vreemde figuren tegen, komt in maffe situaties terecht en verijdelt een moordpartij. Het is gniffelen van de onwaarschijnlijke verhaalsprongen en de ronduit maffe situaties waarin de schuchtere en onhandige jongeman terecht komt. Naast de romantiek en de humor bevat Losse eindjes flink wat spanning en actie.

Olivier Pont hanteert een uitbundige en lossere stijl dan in ander werk van hem. Hij heeft zich voor dit album een heerlijke, losse tekenstijl aangemeten. Zelden zijn de daken van Parijs aantrekkelijker in beeld gebracht. Toch is hij niet totaal van register veranderd – hij blijft herkenbaar. Losse eindjes is niet geïnkt maar opgezet in potlood. De inkleuring van Laurence Croix, met digitale pastel, past daar goed bij.

Met deze improvisatie-oefening die uitmondt in een onderhoudend, romantisch, komisch én avontuurlijk verhaal zet Olivier Pont zijn talent in de verf. Experiment geslaagd.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Losse eindjes
Titel:
Losse eindjes
Auteur:
Olivier Pont
# pagina's:
126 p. : ill.
Genre:
Stripverhalen
Uitgeverij:
Dargaud Benelux
ISBN:
9789085585732
Materiaal:
Strip
Sfeer:
Gek,
Intens

Gerelateerde leestips