Een nieuwe blik op de geschiedenis
In Nieuw België: een migratiegeschiedenis 1944-1978 (het eerste deel van een tweeluik) schrijft Tom Naegels in een heel leesbare en overtuigende stijl over een onderbelichte geschiedenis van ons land. Het belang van die geschiedenis kan niet onderschat worden, migratie heeft onze huidige maatschappij voor een groot deel gevormd.
In een eerste deel heeft Naegels het vooral over de naweeën van WO II. Er was veel steenkool nodig om ons land herop te bouwen, maar er waren niet voldoende arbeidskrachten in ons land beschikbaar om die te winnen. Aanvankelijk werden Duitse krijgsgevangenen ingezet, maar wanneer die terug naar huis werden gestuurd, drong het aantrekken van buitenlandse werkkrachten zich op. Zo kwamen in de jaren '40 en '50 heel veel Italianen in de mijnen in Limburg en Wallonië werken.
Later in de jaren '60 werden er ook veel arbeidskrachten uit landen als Marokko en Turkije aangetrokken. Deze keer niet om hoofdzakelijk in de mijnen te werken, maar wel in de zware industrie. Jobs die de rijker geworden Belgen niet meer wilden vervullen.
Ondertussen evolueerde de maatschappij en de kijk op de migrant. Vooral in de jaren '70 begon er protest te ontstaan tegen het aantrekken van buitenlandse arbeidskrachten en de aanwezigheid van migranten in ons land. Ook politiek begon er veel te bewegen. Dat beschrijft Naegels in het tweede deel van het boek en zal vermoedelijk ook een hoofdthema zijn in het vervolg op dit deel.
Nieuw België was één van de interessantste boeken die ik ooit las. Ik kan het iedereen sterk aanbevelen.
Synopsis
Geschiedenis van de immigratie in België in de eerste ruim dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog.