Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Leven na de DDR

23 januari 2022

In maart 2022 wordt de Nederlandse vertaling verwacht van de laatste roman van de Duitse auteur Lutz Seiler. Stern 111 geeft een fantastisch panorama van de eerste jaren na de val van de Muur. En het vertelt daarnaast de geschiedenis van een gezin dat de weg terug naar elkaar moet zien te vinden.

Seiler schetst twee geschiedenissen in deze lijvige roman vol boeiende personages, vreemde sferen en kleine verhalen. We volgen de sporen van Carl Bischoff en zijn ouders. Twee dagen na de val van de Muur verlaten Inge en Walter Bischoff hun oude leven in het Oost-Duitse Gera. Via opvangcentra en tijdelijke onderkomens in het Westen volgen ze een lang gekoesterde droom, waar zelfs hun zoon Carl niets van afweet. Ze vertrekken naar het beloofde land, naar Amerika. Al sinds 1958, toen ze in West-Berlijn een concert van Bill Haley bijwoonden, fantaseerden zie hierover. Pas decennia later verwezenlijken ze hun droom.

Carl rijdt naar Berlijn in de goed onderhouden Zhiguli van zijn vader, leeft een tijdje van de illegale verdiensten als taxichauffeur in zijn Russische wagen en vindt een plek in het alternatieve milieu in Prenzlauer Berg waar hij als arbeider zijn metselaarsvaardigheden inzet. Met veel gevoel voor detail beschrijft Seiler hoe Carl wordt opgenomen in de kring van de ‘koene roedel’, een groep jonge vrouwen en mannen die zich bezighoudt met duistere zaakjes en een guerrillaoorlog voert om leegstaande panden in bezit te nemen én hoe een verlegen dichter langzaamaan te midden van die commune-achtige scène ontluikt. Het verhaal van Carl spiegelt hij aan andere personages die Prenzlauer Berg bevolken.

Seiler laat zien wat de onbestemde periode na de val van de Muur ook betekende. Seiler slaagt erin om Carl en zijn ouders veel reliëf te geven. Het verhaal over de ouders toont hoe het Oost-Duitsers verging die een nieuw bestaan proberen op te bouwen tegen heersende vooroordelen in. Seilers observaties en stijl zijn bijzonder prikkelend. Stern 111 is een geweldig boek over de tijd rond de val van de Muur en het Berlijn van het begin van de jaren 90!

Synopsis

Carl Bischoff ontvlucht zijn Oost-Duitse thuis en vindt onderdak bij een kleine gemeenschap van divers pluimage.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Stern 111 : Roman
Titel:
Stern 111 : Roman
Auteur:
Lutz Seiler
# pagina's:
525 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Suhrkamp
ISBN:
9783518429259
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oost-Duitsland ; 1989-

Gerelateerde leestips