Sprankelend debuut
Redder, de debuutroman van Hannes Dedeurwaerder, speelt zich af tegen de achtergrond van de Pinksterbeweging, een strenggelovige religieuze stroming met rigide standpunten over homoseksualiteit, evolutie, abortus en buitenechtelijke seks. Hannes Dedeurwaerder groeide op in deze streng religieuze gemeenschap en wist die op zijn negentiende de rug toe te keren. De auteur haalde weliswaar zijn inspiratie voor zijn debuut uit zijn jeugd aldaar, maar het werk is geen afrekening met deze vermeende sekte. Het boek is niet autobiografisch, het is een fictief verhaal met verzonnen personages, gestoeld op waargebeurde feiten.
Redder is een semi-autobiografisch verhaal over een jongeman die door zijn kerkgemeenschap zal uitgestuurd worden als 'zendeling', terwijl hij zelf liever de wereld wil ontdekken met zijn gitaar. Samuel Stroobant geraakt verscheurd tussen de ingepeperde geloofsopvattingen en de realiteit die hij als negentienjarige ervaart. De komst van de zieke Molly in de kerk maakt het alleen maar lastiger voor hem. De jongeman hoopt op een teken van God om uit te maken of hij zijn hart zal volgen of zijn verstand. De aangrijpende roman is zo een pleidooi voor kritisch denken. Een meeslepend verhaal over twijfel, maar ook vriendschap, liefde en muziek.
Met zijn boek schetst Dedeurwaerder een ontnuchterend beeld van de kerkgemeenschap. Je leert heel wat over de Pinkstergemeenschap: over de onderlinge verbondenheid, over het vele vrijwilligerswerk en de steun aan goede doelen. Maar ook over beïnvloeding en misleiding en het leven naar de letter van de bijbel. De volgelingen geloven in handopleggingen, in duiveluitdrijvingen, in de hemel en de hel en betwisten de evolutietheorie. Het is met kennis van zaken dat Hannes schrijft wanneer hij het heeft over de rigide denkpatronen en het verstikkende van de religieuze gemeenschap.
Dedeurwaerders debuut is heel goed geschreven. Hij hanteert een vlotte pen en heeft een fijn gevoel voor humor. Leuke vergelijkingen en woordspelingen maken de roman af. Het boek is daarenboven subtiel doorspekt met verwijzingen naar Gorki en Luc De Vos. Het vrouwelijke hoofdpersonage Molly ontleent haar naam aan een nummer van De Vos en de titel 'Redder' en de benaming ‘homo erectus’ refereren aan hits van Gorki. Samuel, Arvid, Molly en Danny zijn stuk voor stuk sterke personages. Redder is een intrigerend verhaal – weliswaar soms met een donkere ondertoon - dat tot op de laatste bladzijde boeit en stof levert tot nadenken. Een aanrader!