Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

'Bald waren ihm die Sterne Menschen, bald die Menschen Sterne, die Steine Tiere, die Wolken Pflanzen...' (Novalis)

28 december 2021

IJsland, 1635. Jonas de Geleerde, hongerend naar kennis van de zichtbare en niet-zichtbare wereld, een overgangsfiguur in een overgangstijd, geïnspireerd op de historische figuur Jon Gudmundsson, een geneesheer, een wetenschapper en een spokenjager wordt verbannen, met zijn vrouw op een kil en bar eiland, niet meer dan een rots, achtergelaten. Verdoemd tot de winterkou. Tot...

Met 'Uit de bek van de walvis' creëerde Sjon een grillig poëtische roman. Een ode aan weten en verbeelden. Een ongelooflijk origineel en aanstekelijk boek dat alle conventies op inspirerende wijze aan zijn laars lapt. In zijn beschrijving van de IJslandse natuur schept hij een oneindigheid aan dimensies, zijn zinnen meanderen en alle grenzen vervloeien, realiteit ontaardt in pure poëtische magie. Een grillige parel. Een lofzang op die ongrijpbare schittering van de wereld, een wereld vol schoonheid en wreedheid, een wereld licht en veranderlijk, onverbiddelijk en onbeweegelijk.

Synopsis

IJsland, 1635. Terwijl het land gebukt gaat onder armoede en bijgeloof is één man zijn tijd ver vooruit. Jonas de Geleerde is geneesheer, wetenschapper en spokenjager, maar zijn alternatieve denkbeelden worden hem niet in dank afgenomen. Zijn vijanden verbannen hem naar een klein eiland, waar hij met zijn vrouw de bittere IJslandse winters probeert te trotseren. Jonas leven wordt op zijn kop gezet wanneer een mysterieuze man hem gebiedt mee te gaan naar Kopenhagen.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Uit de bek van de walvis
Titel:
Uit de bek van de walvis
Auteur:
Sjón
# pagina's:
251 p.
Uitgeverij:
World Editions
ISBN:
9789462370302
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ketterij