Het Wenen van Emilie, Milena en Veza
Van licht naar duisternis is het debuut van Kris Lauwerys, waarin hij een frisse blik werpt op het Wenen van 1900-1938, een periode van culturele bloei gevolgd door een dramatische neergang. In plaats van de gebruikelijke focus op de grote mannelijke namen uit deze tijd, richt Lauwerys zich op drie vergeten vrouwen: Emilie Flöge, Milena Jesenská, en Veza Canetti.
Emilie Flöge, bekend als muze van Gustav Klimt, was in feite een invloedrijke modeontwerpster die haar eigen geld verdiende in een tijd waarin vrouwen nauwelijks onderwijs kregen. Milena Jesenská, vaak herinnerd als de geliefde van Franz Kafka, was een gevierde journaliste en schrijfster die haar platform gebruikte om feministische en linkse ideeën te verspreiden. Veza Canetti, aanvankelijk een veelbelovend literair talent, werd overschaduwd door haar echtgenoot Elias Canetti en raakte in de vergetelheid, ondanks hun gezamenlijke vertaalwerk.
Lauwerys brengt deze vrouwen opnieuw in het licht en geeft hen de erkenning die ze verdienen, hoewel de persoonlijke details soms schaars zijn door het gebrek aan beschikbare bronnen. Naast de portretten van deze drie vrouwen biedt het boek ook een levendig beeld van het culturele en sociale leven in Wenen tijdens het begin van de 20e eeuw. Van licht naar duisternis is niet alleen een herontdekking van drie intrigerende vrouwen, maar ook een sprankelend geschreven geschiedenis van een stad die zowel glorieuze hoogtes als tragische dieptes kende. Een interessant boek!
Synopsis
Cultuurhistorische beschrijving van de stad Wenen in de periode 1900-1938 aan de hand van de levens van drie vrouwen: modeontwerpster Emilie Flöge, journalist Milena Jesenská en auteur Veza Canetti. Met foto’s.