Het verleden, een vreemd land
Roger van der Weyden, Hans Memling, Dieric Bouts, Pieter Bruegel en Peter Paul Reubens.
Allen hebben ze gemeen dat ze allen niet geboren zijn in wat vandaag striktgenomen Vlaanderen is. Toch behoren ze tot 'onze' grootste schilders en zullen ze binnenkort een prominente plaats krijgen in de 'Vlaamse' canon. En dit is niet zo verwonderlijk, Vlaanderen is historisch nooit een eiland geweest, de wereld heeft altijd zijn stempel gedrukt op de Vlaamse geschiedenis en Vlaanderen heeft ook af en toe zijn invloed gehad op de wereldgeschiedenis. 'Deze wederzijdse beïnvloeding, deze vervlechting van de regio 'Vlaanderen' met de wereld is de centrale focus in dit boek.', schrijven de samenstellers in de inleiding.
268 Caurausius: Menapiër, keizer en brexit eer.
700 Schaapsboeren in de schorren
1034 Ename: intrigerend machtscentrum van de Duitse keizer
1254 Willem van Rubroek bezoekt het Mongoolse rijk
1436 Een lied van Guillaume Dufay weerklinkt bij de inwijding van de kathedraal van Firenze
1591 Jaques de Coutre en Goa
1754 De strijd tegen malaria in Vlaanderen
1842 Antwerpen als trans-Atlantische migratiehaven
1900 Champetters naar China
1938 Mechelse communisten voeren ononderbroken drie oorlogen
1960 Dr. Nand Peeters: de echte vader van de pil
...
Is een greep uit de hoofdstukken van dit omvangrijke boek. Laat u niet afschrikken door de dikte en titel. In niet al te lange hoofdstukken werpen een brede waaier aan historici een blik op hun onderzoeksdomein. Zo ontstaat geen grote opgeblazen boog ter verheerlijking van Vlaanderen, maar wel een zeer kleurrijke mozaïek die eerder relativerend werkt en soms tot nadenken stemt.
Synopsis
Korte essays over veelal minder bekende, maar daarom niet minder belangrijke historische gebeurtenissen in Vlaanderen, geplaatst in een internationale context.