Pen Stewart

Ik ben geboren in 1977, en dus maakte ik nog de tijd mee zonder internet en gsm. Als enig kind en met een moeder die een fervent lezer was, nam ik de leesmicrobe al snel over. Ik hield ook van nieuwe dingen maken, en zeer jong al ging ik naar St.-Lucas in Gent, om kunst te studeren. Maar er was een ding dat ik toch ook graag eens wou doen: zelf een boek schrijven! Wat begon als een creatieve uitweg, werd een passie. Ondertussen zijn we tien jaar verder, en ben ik een gepubliceerde, en door Literatuur Vlaanderen ondersteunde auteur. Ik ben ook kunstschilder en kreeg van mijn uitgever de kans om mijn eerste verbeeldingsroman "Wintercode" te illustreren. Ondertussen publiceerde ik twee verhalenbundels, heel wat korte verhalen en één roman. De komende jaren zal daar zeker nog uitbreiding in komen. Dankzij Literatuur Vlaanderen kwam er nog een missie bij: fantasy in Vlaanderen promoten en bekender maken bij een groot publiek. Ik geef in het hele land lezingen, in bibliotheken, scholen, culturele centra, en het is heel leuk om mensen met onze eigen auteurs te leren kennismaken. Je kunt hier dus heel wat besprekingen vinden van werk van eigen bodem!
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn moeder, zij las veel verhalen voor en nam me als kleuter al mee naar de bibliotheek. Zij leerde me Stephen Kings en Dean Koontz' werk kennen, want zij las vooral horror en bovennatuurlijke, spannende romans Mijn grootvader leerde me dan weer kennismaken met Fantasy en SciFi, zowel de films, als de boeken.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Stiekem naar het einde bladeren als het heel spannend is en spieken: hoe loopt het af? O, en geur van een paperback, gedrukt op recyclagepapier, daar hou ik van. :)

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Mijn Vlaamse en Nederlandse collega's in het verbeeldingsgenre, zoals Morgan Blade, Jasper Polane, Petra Doom etc. maar ook Neil Gaiman, Stephen King, en Brandon Sanderson,

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Harry Potter. Benieuwd hoe ik daar nu tegenaan zou kijken als schrijver. Toen ik de boeken voor het eerst las, was ik een lezer, met een lezersblik.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Mijn kinderen. Beiden zijn echte boekenwormen, en meestal proberen we elkaar vooral te overtuigen waarom we elkaars boeken zouden moeten lezen.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Geen idee, eigenlijk. Ik kijk daarbij steeds naar de persoon zelf, en geef niet per se een van mijn eigen favoriete boeken, dus het is steeds iets anders, en heel vaak een boekenbon.

Hoe kies je je volgende boek?

Soms kan een cover me helemaal bekoren, maar als schrijver heb ik natuurlijk een pak collega's wiens werk ik heel interessant vind. Als er internationale bestsellers verschijnen wil ik die ook lezen, want als schrijver is het heel goed om dan te gaan kijken wat dat boek zo goed maakt, en er uit te leren. En als er een spannende reeks is, tja, dan wil ik het volgende deel hebben, natuurlijk.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Alles wat het verbeeldingsgenre betreft, (Horror, Fantasy, SciFi, alle subgenres van de fantasy zoals dystopisch werk, steam punk, urban fantasy, YA-fantasy, etc) Je kunt ook bij me terecht als je onze oorspronkelijke Nederlandstalige auteurs in die genres wilt leren kennen. Dat zijn er trouwens heel wat, ze vullen met gemak je hele boekenkast!

Je eigen website/vlog/facebook pagina

http://penstewart.com/nl/

Ik lees

Verschillende boeken tegelijkertijd

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Pen Stewart

Pen Stewart

Lezen is leven, leven is lezen.

Enkele leestips van Pen

Ontdek enkele leestips van Pen