Kaat Van Der Haegen

Ik ben Kaat, 63 jaar en woon in Gent. In mijn professioneel leven was ik lerares chemie en biologie. Sinds 2 jaar ben ik gepensioneerd en heb ik eindelijk tijd om meer boeken te lezen. En dat is ronduit genieten! Ik ben lid van een leesclub in Sint-Niklaas (verbonden met de school waar ik les gaf).
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn leraars Nederlands uit het middelbaar onderwijs konden zo gepassioneerd spreken over hun favoriete schrijvers en boek dat ik er zin in kreeg (o.a. Mr Liebaut over Gerard Walschap en over Anna Blaman) .

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

De mopjes van de druivelaar scheurkalender....

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Arthur Japin, Stefan Hertmans en zelfs de ironische Ilja Pfeijffer.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch) De overgave (Arthur Japin) De grote angst in de bergen (Charles-Ferdinand Ramuz)

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met een aantal vrienden maar vooral met mijn partner en met al de leden van de leesclub waarvan mijn partner en ik lid zijn.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

'De overgave' van Arthur Japin en 'De lange weg naar de vrijheid, de autobiografie van Nelson Mandela'. Het eerste boek is een historische roman, het tweede boek is non-fictie. In beide boeken hebben de vertellers heel veel schade opgelopen. Toch zijn ze in staat om hun leven niet te laten bepalen door wrok en vergelding maar slagen zij er uiteindelijk in om zich los te maken van het leed dat hen aangedaan werd. Bij de hoofdfiguur uit ‘De overgave’ is dat vergeven een weg die met vallen opstaan gebeurt. Uit het leven van Nelson Mandela halen we dat vergeven niet hetzelfde is als vergeten en dat het je kan toelaten om energie te steken in de toekomst. Bovendien wordt door zijn houding degene die mensonterend heeft gehandeld verplicht om zichzelf te onderzoeken en in te zien wat hij misdaan heeft.

Hoe kies je je volgende boek?

Telkens ik iets lees of hoor over een boek dat mij interesseert noteer ik de titel van het boek in een van de lijsten die ik onder ‘mijn bibliotheek’ op de website van de bib aanmaakte. Als ik dan een nieuw boek wil lezen dan kijk ik eerst in deze lijsten. Maar soms loop ik gewoon eens langs in de bib. Ik zoek dan meestal een boek op de fictieafdeling (1ste verdieping in Bibliotheek De Krook). Uit ervaring weet ik dat ik tussen de boeken die bij de reeks ‘uitgelezen’ staan wel iets vind dat mij interesseert.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Fictie

Ik lees

Boek per boek

Lezen is voor mij

weten

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Kaat Van Der Haegen

Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Enkele leestips van Kaat

Ontdek enkele leestips van Kaat