Kaat van der Haegen

Ik ben Kaat en woon in Gent. In mijn professioneel leven was ik lerares chemie en biologie. Sinds mijn pensioen heb ik eindelijk tijd om meer boeken te lezen. En dat is ronduit genieten! Ik ben lid van een leesclub in Sint-Niklaas (verbonden met de school waar ik les gaf).
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn leraars Nederlands uit het middelbaar onderwijs konden zo gepassioneerd spreken over hun favoriete schrijvers en boeken dat ik er ook zin in kreeg (o.a. Mr Liebaut over Gerard Walschap en over Anna Blaman) .

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Arthur Japin, Stefan Hertmans, Ilja Leonard Pfeijffer

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

De overgave (Arthur Japin) De grote angst in de bergen (Charles-Ferdinand Ramuz)

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met een aantal vrienden maar vooral met mijn partner en met al de leden van de leesclub waarvan mijn partner en ik lid zijn.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

'De overgave' van Arthur Japin , 'De lange weg naar de vrijheid, de autobiografie van Nelson Mandela' en de laatste jaren De zwerveling van Peter Van den Ende. Het eerste boek is een historische roman, het tweede boek is non-fictie. In beide boeken hebben de vertellers heel veel schade opgelopen. Toch zijn ze in staat om hun leven niet te laten bepalen door wrok en vergelding maar slagen zij er uiteindelijk in om zich los te maken van het leed dat hen aangedaan werd. Bij de hoofdfiguur uit ‘De overgave’ is dat vergeven een weg die met vallen en opstaan gebeurt. Uit het leven van Nelson Mandela halen we dat vergeven niet hetzelfde is als vergeten en dat het je kan toelaten om energie te steken in de toekomst. Bovendien wordt door zijn houding degene die mensonterend heeft gehandeld verplicht om zichzelf te onderzoeken en in te zien wat hij misdaan heeft. Het derde boek, de zwerveling, geef ik vooral aan mensen van wie ik niet zeker weet wat ze graag lezen. Het is een boek zonder woorden maar met veel zwart-wittekeningen. Tekeningen die aan het fantaseren zetten. De hoofdrol in het boek is weggelegd voor een klein, uit papier gevouwen, bootje dat op zee gelaten wordt en ronddobbert in een onbekende, turbulente wereld. Maar langzaam opent zich een nieuwe wonderlijke sprookjeswereld. Magie en fantasie van de hoogste plank!

Hoe kies je je volgende boek?

Telkens ik iets hoor of lees (in de krant maar ook in de leestips van Gent Leest) over een boek dat mij interesseert zet ik de titel in het 'want to read' lijstje op goodreads. Daar kan ik dan later terecht om boeken te kiezen.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Fictie

Ik lees

Boek per boek

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Kaat van der Haegen

Kaat van der Haegen

Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

5 x Dikke boeken 5 x Dunne boeken 30 x Leestips gedeeld 15 x Recente boeken 15 per 6 maanden 5 x Romans 1 x Gedichten 1 x Non-Fictie

Enkele leestips van Kaat

Ontdek enkele leestips van Kaat