Kaat Van Der Haegen
Mijn leraars Nederlands uit het middelbaar onderwijs konden zo gepassioneerd spreken over hun favoriete schrijvers en boek dat ik er zin in kreeg (o.a. Mr Liebaut over Gerard Walschap en over Anna Blaman) .
De mopjes van de druivelaar scheurkalender....
Arthur Japin, Stefan Hertmans en zelfs de ironische Ilja Pfeijffer.
De ontdekking van de hemel (Harry Mulisch) De overgave (Arthur Japin) De grote angst in de bergen (Charles-Ferdinand Ramuz)
Met een aantal vrienden maar vooral met mijn partner en met al de leden van de leesclub waarvan mijn partner en ik lid zijn.
'De overgave' van Arthur Japin en 'De lange weg naar de vrijheid, de autobiografie van Nelson Mandela'. Het eerste boek is een historische roman, het tweede boek is non-fictie. In beide boeken hebben de vertellers heel veel schade opgelopen. Toch zijn ze in staat om hun leven niet te laten bepalen door wrok en vergelding maar slagen zij er uiteindelijk in om zich los te maken van het leed dat hen aangedaan werd. Bij de hoofdfiguur uit ‘De overgave’ is dat vergeven een weg die met vallen opstaan gebeurt. Uit het leven van Nelson Mandela halen we dat vergeven niet hetzelfde is als vergeten en dat het je kan toelaten om energie te steken in de toekomst. Bovendien wordt door zijn houding degene die mensonterend heeft gehandeld verplicht om zichzelf te onderzoeken en in te zien wat hij misdaan heeft.
Telkens ik iets lees of hoor over een boek dat mij interesseert noteer ik de titel van het boek in een van de lijsten die ik onder ‘mijn bibliotheek’ op de website van de bib aanmaakte. Als ik dan een nieuw boek wil lezen dan kijk ik eerst in deze lijsten. Maar soms loop ik gewoon eens langs in de bib. Ik zoek dan meestal een boek op de fictieafdeling (1ste verdieping in Bibliotheek De Krook). Uit ervaring weet ik dat ik tussen de boeken die bij de reeks ‘uitgelezen’ staan wel iets vind dat mij interesseert.
Fictie
Boek per boek
weten
Stop ik
maagdelijk wit blijven
Kaat Van Der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.