Saskia Decoster, Erwin Mortier en Ignaas Devisch gaan in gesprek met Rika Ponnet - Een kleine filosofie van grote emoties

We leven in een tijd vol emoties. Ze beïnvloeden ons dagelijkse leven, maar ook ons politieke bestel. Sommige emoties worden als ‘goed’ en ‘wenselijk’ gezien, andere zetten we weg als ‘verwerpelijk’ en ‘zwak’. Maar is dat zo? Is een beetje jaloezie niet net heel gezond? En is angst soms een schild tegen meer kwaad?

In de boekenreeks Een kleine filosofie van grote emoties (Pelckmans) buigen bekende auteurs zich telkens over een andere emotie, op een manier die ze zelf kiezen. Auteurs Saskia De Coster en Erwin Mortier kruipen elk in een emotie (jaloezie en liefde) om die voluit te beleven en te verkennen. Filosoof Ignaas Devisch staat dan weer stil bij de kracht van de stilzwijgende emotie. Moet elke emotie wel gedeeld worden? ‘Emoties bespreekbaar maken is een goede vooruitgang geweest. Maar als het spreken dwingend wordt als gevolg van die ‘bevrijding’, dan hebben we de ene plicht ingeruild voor de andere. En blijven we sukkelen met de plaats van emoties in ons leven.

Op 1 maart gaan Erwin, Saskia en Ignaas hierover live in gesprek. In gesprek met Rika Ponnet zoeken ze het spanningsveld op tussen deze verschillende emoties.


Saskia jaloezie2
Datum:
01 mrt. 2024
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
Pelckmans Uitgevers
Locatie:
Minardschouwburg
Romain Deconinckplein 1, Gent