12 boeken om naar uit te kijken

11 september 2020

Vooruitkijken doet aan boeken denken. Schrijvers en uitgevers laten de komende maanden opnieuw een massa boeken op ons los. Hieronder bieden we je een selectie van nieuwe boeken van enkele Gentse schrijvers.

Het literaire najaar opent – ook in 2020 - met een gloednieuwe titel van Herman Brusselmans. In Vertrouw mij, ik kom uit de veehandel (Prometheus) besluit Brusselmans, naar aanleiding van een krantenbericht over de moord op een vrouw, een boek over de moordzaak te schrijven. Maar daarnaast schrijft hij nog een ander boek, over zichzelf, zijn geliefde Lena en de vermoorde vrouw. Personages van het ene boek komen elkaar tegen in het andere, en realiteit en fictie lopen dooreen. (Reeds verschenen)

Johan De Boose reist in zijn nieuwste boek Dondersteen (Bezige Bij) dwars door de Verenigde Staten. Hij is op weg naar ‘de navel van de wereld’, een oeroud landschap in Utah, om zijn overleden vader een laatste saluut te brengen. Al reizende onderzoekt De Boose zijn herinneringen aan zijn overleden dierbaren en richt hij een melancholisch en fonkelend monument op voor zijn vader. Zijn vorige boek, Het vloekhout, stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2019. (Reeds verschenen)

Dondersteen

Van zanger en schrijver Lieven Tavernier verschijnt Tlieverdje (Borgerhoff & Lamberigts), een verhalenbundel met een monkellach en vol weemoed, waarin recht wordt gedaan aan muzikale helden en heldinnen als Elvis, Bob Dylan, Edith Piaf en Françoise Hardy. (Verschijnt 18/9/2020)

Stefan Hertmans kocht in 1979 in een opwelling een huis in het Gentse Patershol. Twintig jaar later, toen hij het huis verkocht, ging hij op onderzoek naar de vroegere bewoner, een ss’er, en naar wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. In De opgang vertelt hij het verhaal van Willem Verhulst, zijn Nederlandse pacifistische echtgenote en hun kinderen. (Verschijnt 29/9/2020)

Inge Sierens, germaniste en jarenlang producer bij Woestijnvis, debuteert met Blauw dat wemelt (Manteau). Ze vertelt het verhaal van Elly die als beroep het vertalen en intikken van ondertitels van films heeft. Ze merkt dat haar herinneringen aan haar jeugd en haar moeder worden gekleurd door films en dat de beleving van films door het verleden wordt ingevuld. (Verschijnt 20/10/2020)

Stefan Hertman De opgang

Singer-songwriter Hannelore Bedert schrijft dit jaar de TeGek!?-novelle. In Bruna (Manteau) beschrijft ze hoe Laura, een professor in de pyschologie, zich na een traumatische gebeurtenis verliest in oeverloos drinken. Een ontmoeting met een excentrieke tiener Bruna rukt haar bruut uit haar stomdronken droomwereld. (Verschijnt 20/10/2020)

Met Oogst is Sien Volders aan haar tweede roman toe, nadat ze in 2017 debuteerde met het lovend ontvangen Noord. In haar nieuwe boek volgen we de Roemeense Alina die met haar elfjarige zoon Lucian naar Sicilië reist om daar het geld te verdienen dat thuis hard nodig is. Terwijl Alina aan het werk is ontmoet Lucian twee leeftijdsgenoten, met erg verschillende achtergronden. Samen vechten ze voor en tegen elkaar, en tegen de wereld. Tot die hen inhaalt. (Verschijnt 21/10/2020)

Sien Volders Oogst definitief

De KANTL vernieuwde eerder dit jaar de literaire canon: de 50+1 essentiële Nederlandstalige teksten werden licht dooreengeschud. Sommige namen verdwenen, anderen kwamen erbij. Van een aantal schrijvers koos de commissie voor een andere tekst. En het 51ste plekje – voorheen nog ingenomen door Jef Geeraerts – geldt vanaf nu als een open uitnodiging om de KANTL te wijzen op haar ‘blinde vlek’. Bij een nieuwe canon hoort natuurlijk ook een nieuwe bloemlezing: De canon van de Nederlandstalige literatuur (Vrijdag). (Verschijnt 27/10/2020)

Jonathan Robijn vertelt in Tabak het verhaal van anti-held Jimmy die terugverlangt naar de tijd waarin roken nog niet verderfelijk en dodelijk was, maar een teken van klasse. Maar de teer en nicotine dwingen ook Jimmy tot een drastisch besluit. Tussen de hoestbuien en rookwolken door brengt Robijn in zijn derde boek bovenal een melancholisch verhaal over de onnavolgbare wendingen van de liefde. (Verschijnt 29/10/2020)

Koenraad Goudeseune gunt zijn personage Fabrice Mundo, een gemiddeld teleurgestelde vijftiger, een bruisende en zonderlinge romance met Charlotte. Zonderling, want behalve Fabrice en Charlotte is er niemand anders op de aardbol te bekennen. Via zijn twee personages laat Goudeseune in De nuttige last van tragiek (Douane) zijn filosofische licht schijnen over de menselijke existentie en speculeert hij over de terugkeer van Jezus Christus. (Verschijnt 9/11/2020)

Jonathan Robijn Tabak Recensie

In Trofee (Querido) volgt Gaea Schoeters een jager op groot wild, Hunter White. Zijn jacht op een neushoorn, de laatste van de Big Five die hij nog moet schieten, verandert al snel in een nachtmerrie die hem steeds dichter bij de duisternis in zijn eigen hart brengt. Schoeters brengt in haar nieuwe roman zowel een ode aan de wilde natuur en levert tegelijkertijd een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika. (Verschijnt 10/11/2020)

Begin 2021 vervlecht Annelies Verbeke 4200 jaar literatuur uit de hele wereld. In Treinen en kamers (De Geus) bundelt ze vijftien verhalen, als reactie op vijftien klassieke meesterwerken van voor 1900. (Verschijnt 19/1/2021)

Freiko Calle