Blijf in uw kot, blijf lezen!

9 april 2020

Uit het enorme aanbod aan literatuur- en cultuurtips om het leven tussen de vier muren dragelijker te maken enkele suggesties:

Voor de theater- en literatuurliefhebber

Behoud de Begeerte verrast elke woensdag en zaterdag in Tournée Digitale met een voorstelling uit haar rijke digitale archief.

Op Elke dag Decamerone lezen acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam en het Nationale Theater Den Haag gedurende 100 dagen de verhalen uit het beroemde boek van Boccaccio. Langer mag het niet duren.

Podium aan huis laat je genieten van theatervoorstellingen van kunst- en cultuurhuizen en gezelschappen, waaronder bekende namen als de Kopergietery, Compagnie Cecilia en Tg STAN.

Op Radio 1 lezen bekende kunstenaars zoals Jan Decleir en Nathali Broods een kortverhaal voor. Mooie stemmen in je huiskamer.

Decamerone2

Aanstekelijke hoop van het Poëziecentrum laat dichters aan het woord over de lockdown.

Op Virusverhalen posten schrijvers, dichters en songwriters stukjes om te lezen in quarantaine.

Schrijver Roderik Six, in november 2019 nog te gast in de Paarse Zetel, lanceerde #VIRALEN, een nieuw digitaal literair tijdschrift voor lezers én schrijvers in tijden van quarantaine. In het eerste nummer vind je teksten van onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Charlotte Van den Broeck, Fleur Pierets en Radna Fabias. Kostprijs per nummer €3,33.

De ThuisBieb van de Nederlandse openbare bibliotheken biedt tot en met 10 mei gratis 100 online boeken aan.

Bij Gedichtenkrans kan je een gedicht aanvragen voor iemand die overleden is aan Covid-19. Een initiatief van de Dichter des Vaderlands, Carl Norac, waaraan grote namen deelnemen zoals Luuk Gruwez.

Nog meer poëzie

Corona is een zoönose – het woord is afkomstig van het Grieks, zoön (dier) en nosos (ziekte) – een infectie of ziekte die van dier op mens overdraagbaar is.

Talrijke dichters schreven ondertussen zogenaamde coronagedichten. De Vlaamse dichter Paul Demets plaatst het thema in een breed (toekomst)perspectief, zet de woorden op scherp en houdt een pleidooi voor een natuurlijke samenhang. 'Ik hoop dat deze crisis ons leert om ons minder hoogmoedig tegen onze medemensen, de natuur en de dieren te gedragen.'

Zoönose 3

Je lichaam ontvouwt zich, kent de vorm nog van je kleren.
Zit in de dauwdruppel je oog waaruit ik me niet

kan bevrijden? Met duizenden blikken ligt de weide
mij ’s morgens aan te kijken. De kamer houdt ons

samen. De tulpen hebben dorst. In kooien
worden dieren gehouden die op dieren lijken.

(fragment uit de dichtbundel De hazenklager, 2020, in bestelling bij de bibliotheek)

Ook online te beluisteren. Meer over Zoönose vind je op Neerlandistiek.

Hazenklager2

Basisbibliotheek van de DBNL

Een van de 8 prachtige selecties van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is de Basisbibliotheek. Daar krijg je een keuze van meer dan 1.000 sleutelteksten, deels online, uit de Nederlandstalige cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen tot vandaag. Je kan grasduinen via genre (proza, poëzie, drama, non-fictie, jeugdliteratuur, taalkunde) of per eeuw. Een commissie selecteerde niet alleen de toptitels uit de literatuur, kunst en wetenschap maar ook representatieve kinderboeken, liedbundels, vlugschriften, dagboeken, brieven, toespraken, kookboeken, autobiografieën en schoolboeken. Zo krijg je een veelstemmig beeld van de Nederlandstalige schriftcultuur.

Het fluitketeltje

Een gelijkaardige letterschat is Flandrica.be van de Vlaamse erfgoedbibliotheken.

Dezer dagen zal het bekende gedichtje ‘Het fluitketeltje’ van A.M.G. Schmidt wel door vele hoofden gaan. Maar hoe ging dat alweer?

Buurten in Gent

De meeste Gentenaars zijn nu aan huis gebonden. Alleen een wandeling in je eigen buurt mag nog. Misschien wel hét moment om eens te lezen wat (Gentse) schrijvers in hun romans, gedichten en theaterteksten over je wijk hebben geschreven.

Op Literair Gent kan je in de rubriek fragmenten een stukje over je straat of buurt online lezen.

Literair Gent D 002

Enkele voorbeelden:

Over de randgemeenten en wijken (zoals Drongen, Ledeberg, Oostakker, Muide, Schelde) of bij centrumstraten (Kouter, Vlaanderenstraat, …) zijn er veel citaten.

Ook over gebouwen en personen lees je literaire fragmenten.

In de rubriek Wandelingen loop je in de voetsporen van onder anderen Maurice Maeterlinck en Karel van de Woestijne.

Een wandeling in de geest langs de verdwenen boekhandels in Gent (1966-1986) maak je dankzij de herinneringen van Dirk Verschaeren, gewezen boekhandelaar en bibliotheekmedewerker.

Deze en nog veel meer tips waarvan je op elk moment kunt genieten, zonder het huis uit te komen, lees je in de speciale editie van Uitgelicht.

De redactie van Uitgelicht