De Boekenjagers

11 mei 2020

Wat krijg je als je een groep boekenwormen combineert met sociale media? Deze Facebookgroep! Het idee is dat mensen boeken kunnen delen, door deze te droppen en de locatie op de groep te zetten. Het is een beetje zoals wanneer wij als stadslezers de kalenders gedropt hebben.

Het is tegenwoordig uitgegroeid tot veel meer dan dat en is nu de grootste boekencommunity van Vlaanderen waaronder meer dan 3000 Gentenaren. Zeker in deze coronatijden wordt het meer dan ooit als een platform voor boek-vragen en tips gebruikt. Het hoofddoel van deze groep sluit heel erg aan bij onze ideeën van Gent Leest, namelijk: liefde voor boeken delen en heel Vlaanderen aan het lezen krijgen.

Medestadslezeres en oprichtster, Veerle Nijs omschrijft haar groep als: “Een positieve groep waarin mensen hun boeken met veel liefde doorgeven aan een onbekende of zelf op boeken jagen.”

Aan de hand van interviews met Veerle Nijs en enkele leden probeer ik jullie meer kennis te laten maken met deze bijzondere groep.

Veerle Nijs

Hoe kwam je op het idee om een groep als deze op te richten?

Ze had in een krant gelezen over de Waalse groep ‘Chasseurs de livres’. In deze groep dropten ze boeken op verschillende openbare plaatsen om door te geven aan anderen. Ze vond dat Vlaanderen dit ook kon gebruiken.

Hoe ben je begonnen met deze groep bekend te maken?

Veerle bracht een journalist op de hoogte die het publiceerde. Zo had de groep al snel 2000 leden. Hierna zijn er ook andere promotietechnieken gebruikt. Er werd reclame gemaakt op lokale facebookgroepen en flyers rondgedragen. Na verloop van tijd kwam de mond-tot-mondreclame.

Hoe zou je de groep omschrijven?

Het is in de eerste plaats een positieve groep waarin mensen hun boeken met veel liefde kunnen doorgeven aan onbekenden of waar je zelf op zwerfboeken kan jagen. Het staat ook vol met boekentips, boekgerelateerde vragen en nog veel meer. Zeker in deze tijden van de lockdown neemt het meer de tweede functie over omdat er nu niet gedropt mag worden.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de groep?

Veerle hoopt dat deze groep nog vele jaren mensen kan blij maken en verassen met boeken. Hopelijk kan het nog lang mensen aan het lezen zetten en dan vooral ook de jeugd. Het kan ook nog lang dienen om mensen te informeren over nieuwtjes uit de boekenwereld. Bovenal is het belangrijk dat we de liefde voor boeken blijven delen en heel Vlaanderen aan het lezen krijgen.

Zijn er in normale omstandigheden vaste evenementen of vaste dropdagen?

Ja, normaal voor moederdag en kinderboekendag en vele andere houden we speciale thema-dropdagen. Er zijn ook regelmatig weggeefacties of wedstrijden. Veerle zou graag ook een actie doen voor een goed doel. Deze evenementen kunnen na 11 mei normaal wel weer doorgaan.

Hoe had corona invloed op deze groep?

Als oprichtster heeft ze op een gegeven moment beslist om het droppen stil te leggen. Je kan immers nooit 100% zeker zijn dat de boeken niet tussendoor aangeraakt worden en besmet raken. Het is wel jammer aangezien dit initiatief juist in deze tijden mensen extra blij kan maken. Veerle wil gewoon op geen enkele manier meewerken aan het verspreiden van het virus.

Omdat er heel wat creatieve leden in deze groep zitten verschenen er een aantal alternatieve activiteiten op de groep. Zo werden er bijvoorbeeld foto’s gepost van een pagina uit een boek en andere leden mochten dan raden welk boek ze aan het lezen zijn. Er werden ook meer boekengedichten gedeeld. Een ander voorbeeld is foto’s van stapels boeken waarvan de titels van boven naar onder een gedicht vormden.

Intussen heeft Veerle een bericht gepost om vanaf 11 mei terug voorzichtig te beginnen droppen. Deze beslissing heeft ze genomen omdat de winkels vanaf dan ook weer open mogen gaan. Er wordt wel nog altijd benadrukt om de handen goed te wassen en desnoods het boek ook eens te wassen of zelfs een paar dagen te laten liggen.

De leden

Hoe hebben jullie de groep leren kennen?

Er zijn een heleboel manieren om deze groep te leren kennen. Als kennissen weten dat je graag leest en voorstander bent van deeleconomie dan willen ze deze groep met jou delen. Je kan natuurlijk ook over deze groep gelezen hebben. Of iets wat nog veel voorkomt, is dat je zelf een zwerfboek vindt. Bij ieder zwerfboek is het namelijk de bedoeling dat je er een blaadje bij steekt met een verwijzing naar de groep.

Een van de leden die ik interviewde heeft ooit een boek op de Kouter gedropt dat gevonden werd door de dochter van Rani De Coninck. Dit inspireerde Rani om over deze groep te praten op de radio. Zo kon je het ook leren kennen.

Wanneer droppen jullie het meest?

Als je wil verhuizen en een aantal boeken niet wil meenemen dan kan je deze altijd droppen. Je kan gewoon rond je huidige woonplaats droppen of onderweg naar je nieuwe woonplaats.

Een van de leden die ik interviewde dropt meer sinds haar vrienden en familie weten dat ze dropt. Dit komt omdat zij haar boeken geven om dit te doen.

Sommige leden droppen als ze onze mooie stad bezoeken. Anderen droppen rond hun werkplaats. Je kan ook als je onderweg bent met het openbaar vervoer het boek aan een halte droppen.

Droppen jullie op een andere manier dan de meeste andere leden?

Een van de geïnterviewde leden probeert altijd een link te leggen tussen de plaats waar hij dropt en het boek. Zo dropte hij ooit Dieren eten van Jonathan Safran Foer bij veganistische bakkerij ‘Madam Bakster’.

Het is zeker niet verplicht om enkel Nederlandstalige boeken te droppen. Zo zijn er een paar leden die ook Engels- en Franstalige boeken droppen.

Voor wie deze groep nog niet kende, hoop ik dat jullie deze groep zeker eens checken. Je kan het terug vinden op : https://www.facebook.com/groups/boekenjagers/.

Nu weten jullie al wat meer over deze toffe groep. Vanaf 11 mei mogen we weer beginnen droppen, maar wees er wel nog voorzichtig mee.

Maya De Wulf