De Bronzen Uil - Winnaars sinds 2011

8 december 2022

Dit weekend wordt De Bronzen Uil opnieuw uitgereikt in onze mooie stad. Voordat we allemaal massaal de nieuwe winnaar van deze Nederlandstalige debuutprijs beginnen te lezen, stelt redacteur Maya De Wulf voor dat we eens terugkijken naar de voorbije winnaars.

2011: De verzonken jongen - Jan Vantoortelboom

In dit boek wordt de leefwereld van twee West-Vlaamse broers plots omgegooid als hun grootvader zichzelf verhangt na het ontvangen van een mysterieuze brief. Even later komt hun moeder ook nog te sterven. Hoe moet het nu verder met deze broers?

Na het succes van dit boek publiceerde Jan Vantoorelboom zijn tweede boek in 2014, Meester Mitraillette. Dit boek werd in 2016 zelfs vertaald naar Engels met de titel His Name is David. Verder kan je nog drie andere boeken van hem terug vinden, namelijk De man die haast had (2015), De drager (2017) en Jagersmaan (2019).

De verzonken jongen

2012: Vloed – Roderik Six

Een groepje jongeren kijkt toe hoe de stad overspoeld wordt tijdens een zware storm. Het is pas als een van hen gewond raakt dat de onderlinge vrede verstoord raakt. De overige drie klampen zich wanhopig vast aan het leven.

Roderik Six is niet alleen auteur, maar ook journalist bij Knack. Sinds zijn overwinning bij De Bronzen Uil schreef hij nog Boekendokter (2014), Val (2015), Volt (2019) en Monster (2021).

2013: Zeven pogingen om een geliefde te wekken – Ineke Riem

Lioba woont in een dorp waar iedereen elkaar kent en niemand zijn dromen najaagt. Ze wil koste wat kost het dorp ontvluchten. Wanneer ze op een dag wordt aangetroffen in een nabijgelegen gors, gonst het dorp van geruchten. Wie kan haar nu nog ontwaken?

Ineke Riem heeft nog heel wat gepubliceerd sinds haar overwinning, maar is niet bij romans gebleven. In 2017 volgde haar enige andere roman genaamd Rauw hart. Verder publiceerde ze ook nog twee poëziebundels Alle zeeën zijn geduldig (2015) en Fantasii (2021). Tot slot heeft ze ook twee kortverhalenbundels gepubliceerd, Onderwaterverhalen (2020) en Herinneringen van een zeemeermin.

2014: Woesten – Kris van Steenberge

Op het einde van de 19de eeuw trouwt Elizabeth met de jonge arts Guillaime. Acht maanden later bevalt ze van een tweeling. De prachtig volmaakte Valentijn en een tweede kind dat zo misselijkmakend is dat ze hem geen naam geven. Nameloos blijft echter leven en dan doet Wereldoorlog I zijn intrede.

Dit boek is het eerste boek dat in De Bronzen Uil zowel de jury- als de publieksprijs wint. Het werd ook snel naar het Afrikaans vertaald. Kris van Steenberge is naast auteur ook toneelschrijver en docent. Na Woesten publiceerde hij ook Blindelings (2016), Adela en Helena (2017), Wij zijn geen zoeners (2019) en De advocaat en de zeiler (2020).

Woesten

2015: Muidhond – Inge Schilperoord

Jonathan wordt vrijgesproken van tbs bij gebrek aan bewijslast. Hij trekt terug in bij zijn eenzame moeder met het voornemen om een ander, beter mens te worden. Lukt het hem om zich terug aan te passen? Muidhond werd verfilmd door Patrice Toye en viel enorm in de prijzen. Deze roman werd ook in zeven verschillende landen vertaald.

Inge Schilperoord publiceerde ook Honger in 2020 en Het licht in de stad in 2022. Verder is Inge Schilperoord werkzaam als forensisch psycholoog.

2016: Het smelt – Lize Spit

In Eva’s geboortedorp werden slechts twee andere kinderen geboren in hetzelfde jaar. Dit trio groeide onafscheidelijk op tot dat ze tieners werden. Na een uit de hand gelopen zomer verliet Eva het dorp. Ze keert 13 jaar later terug en neemt deze keer de touwtjes in eigen handen.

Het smelt verkocht al snel meer dan 200.000 exemplaren, kreeg twaalf vertalingen en een verfilming. Het werd ook meermaals bekroond en won bij De Bronzen Uil zowel de jury- als de publieksprijs. In 2020 publiceerde Lize Spit ook haar tweede boek Ik ben er niet.

2017: De afwezigen – Lieke Kézér

Wonderkind Joshua komt na het overlijden van zijn moeder bij een bejaarde buurman terecht. Die leert hem saxofoon. Al snel wordt Joshua een muzikale legende, maar de geesten van zijn verleden blijven hem achtervolgen.

In 2019 bracht Lieke Kézér nog De verloren berg uit. Deze auteur komt ook uit de journalistieke wereld, maar was in haar hoofd en op papier al jaren bezig met De afwezigen.

2018: Dochter – Lenny Peeters

Dochter wordt verhoord door de politie. We komen doorheen het boek te weten waarom. Zo komt de duistere waarheid aan het licht.

Lenny Peeters was al langer actief als kortverhaalschrijfster, maar na haar debuutroman verscheen geen ander werk.

2019: De achtste dag – Annemarie Haverkamp

Timmerman Egbert woont alleen met zijn gehandicapte zoon Adam sinds zijn vrouw overleden is. Als hij te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, wordt hij gedwongen om over de toekomst van zijn zoon na te denken. Wanneer hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

Annemarie Haverkamp combineert het auteurschap ook met journalistiek en met het moederschap van een zoontje met een chromosoomafwijking. Ze schreef dan ook al een aantal columnbundels over haar zoon nog voor deze overwinning. Na De Bronzen Uil volgde nog Ik heb geleefd.

De achtste dag

2020: Kaalvreter – Machteld Siegmann

Leie Blum wordt in de Tweede Wereld ondergebracht in een boerengezin, waar ze blijft wachten. Eerst op haar ouders, later op iets anders. Uiteindelijk trouwt ze en krijgt ze twee kinderen, maar wanneer haar pleegmoeder uit de oorlog overlijdt, valt alles in duigen.

Dit was de derde winnaar die ook de publieksprijs won. Nadat Kaalvreter meermaals bekroond werd, heeft Machteld Siegmann alles op alles gezet om nog zo een pareltje te schrijven. In februari 2022 kwam Wachter op de morgen uit.

2021: Lijn van wee en wens – Caro Van Thuyne

Na acht jaar rouwen laat Mari haar man thuis achter om een rivier te volgen naar zee. Terwijl bouwt Felix aan hun huis zodat ze zich misschien ooit weer thuis zal voelen. Dit boek toont mooi hoe verschillende mensen verdriet verwerken.

Caro Van Thuyne is de recentste winnaar, dus ze heeft nog niet veel kunnen schrijven na haar overwinning, maar in 2018 bracht ze wel al een verhalenbundel uit genaamd Wij, het schuim.

Welke van deze prachtige boeken en auteurs zijn intussen tijd jouw favoriet geworden?

Maya De Wulf