'De schaduwen van Radovar' wint 22ste Gentse jeugdliteratuurprijs

4 mei 2020

Een jongerenjury van 150 leerlingen uit Gentse middelbare scholen heeft dit jaar De schaduwen van Radovar van Marloes Morshuis gekozen als winnaar van de 22ste editie van De Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent.

Leesplezier bij jongeren aanwakkeren

Jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes brengt jongeren over scholen en schoolnetten heen samen, met literatuur als aanleiding. Elk jaar gaan zo'n 150 Gentse leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar onderwijs aan de slag met een shortlist van geselecteerde boeken in creatieve workshops en debatten, om vervolgens een winnaar te kiezen. Op die manier wil De Kleine Cervantes niet alleen het leesplezier bevorderen in een leeftijdsgroep waar het lezen dreigt af te nemen, maar de jongeren ook stimuleren om kritisch na te denken en te debatteren over literatuur.

In normale omstandigheden wordt de winnaar geselecteerd na afloop van een slotdebat. In plaats daarvan werd de winnaar deze keer aangeduid via een stemming.

De schaduwen van Radovar

Dit jaar bestond de shortlist uit volgende boeken:

De Kleine Cervantes is een initiatief van Cultuur Gent in samenwerking met De Krook, Collectief Verhalen en Kopergietery. Deelnemende scholen waren Middenschool III Voskenslaan, Don Boscocollege Zwijnaarde, Sint-Pietersinstituut Gent, Atheneum Wispelberg, Sint-Paulusinstituut, Sint-Lievenscollege, Sint Gertrudis Wetteren, Sint-Bavo, Sint Barbaracollege, EDUGO Oostakker, Freinetscholen Keerpunt.

Persbericht Stad Gent