De shortlist van De Bronzen Uil: 6 debuutromans die u moet gelezen hebben

14 oktober 2020

Stadslezer Annalin was een van de dertien stadslezers die haar tanden zette in de shortlist van De Bronzen Uil. Vorige zaterdag 10 oktober ging De kaalvreter van Machteld Siegmann met de prijzen lopen. Hieronder alvast een overzicht van de zes genomineerde boeken. Annalin zette ze voor ons op een rijtje.

Op 10 oktober werd de Bronzen Uil uitgereikt aan de schrijver van de beste debuutroman. Er streden zes zeer uiteenlopende romans mee naar deze prijs, en we zetten ze graag even voor u op een rijtje. Het is zeker de moeite om zelf eens te proeven van deze verhalen.

Coniferen – Max Temmerman

Er zijn zo van die romans die extreem moeilijk samen te vatten zijn, omdat de algemene sfeer en stijl belangrijker zijn dan de verhaallijn. Coniferen is zo’n roman. Het gaat ergens over het hoofdpersonage en zijn zus, die lijdt aan paranoia en overtuigd is dat “ze” haar overal volgen. Het gaat ook ergens over je eigen weg zoeken in het leven. Het gaat ook ergens over verlies, over rijkdom, over jaloezie, en over Amerika. En ergens maakt het helemaal niet uit waar het over gaat, want vanaf de eerste pagina ben je helemaal mee met de stijl van de roman, en kan je alleen nog verder lezen tot de laatste pagina. Geen "Deus ex machina" om nodeloos nog wat spanning te verstoppen op het einde, maar een onverwachte ontknoping waar het boek eigenlijk al 130 pagina's naar toe aan het bouwen was, alle zijsporen inclusief.

Vooral voor: iedereen met een uurtje tijd die absurd realisme kan waarderen.

Tekens van leven – Frederik Willem Daem

Een heel herkenbaar verhaal over een jongen die zijn gebroken relatie in een bruin café probeert de vergeten. Het verhaal leest als een beschrijving van gebeurtenissen die in elke stad in elk “echt café” kunnen plaatsvinden, waardoor iedereen zich zal kunnen herkennen in de sfeer en thematiek van de roman. Het hoofdpersonage zelf mist net dat ietsje meer, het zijn de prachtig realistische nevenpersonages die dit verhaal volledig af maken, en zorgen voor de diepgang en emotie.

Vooral voor: mensen die graag romans lezen die een herkenbare weerspiegeling van het dagelijks leven zijn.

In het jaar van de rode os – Marije Langelaar

Een jong meisje wacht op haar moeder die in verwachting is; een jonge vrouw zoekt houvast in een wereld waar de zwaartekracht steeds vaker uitvalt; een jonge moeder in Zuid-Amerika zoekt haar roots in de vorm van een condor.

Het lijken drie volledig uiteenlopende verhalen, maar Marije Langelaar componeert deze drie schijnbaar losse verhalen tot een verbonden geheel. In een zeer poëtische en tijdloze manier voert ze je mee doorheen de roman. Verwacht geen grote ontknopingen of complotten, geniet vooral van de reis.

Vooral voor: mensen die graag romans lezen die op de rand van poëzie staan

De Kaalvreter

Een zeer ambitieuze roman die meerdere thema’s aanboort en met elkaar in verband brengt.

Het gaat over Leie, die als kind tijdens WOII werd ondergebracht bij een Nederlands boerengezin. Na de dood van haar pleegmoeder komt haar onverwerkt trauma boven water en moeten zowel zijn als haar familie een manier zoeken om verder te gaan.

Meerder zware en relevante thema’s komen aan bod, maar door de luchtige schrijfstijl blijft de thematiek verteerbaar. Door de vaak wisselende personages, en de vele thema’s, is het verhaal op momenten overweldigend. Vooral de eerste pagina’s zijn even een beproeving, maar de rest van het boek is het zeker waard om even door te bijten.

Vooral voor: mensen die graag lezen over verwerking en trauma in een historisch kader.

De Kus van Dabrowski

Een psychologisch zelfonderzoek naar verlies, familie, en identiteit. Het hoofdpersonage neemt je mee naar de laatste dagen in het leven van haar hoogbejaarde moeder, waarin ze terugkijkt op haar jeugd en de daarbij horende trauma’s. In deze periode ontdekt ze de vergeten psycholoog Dabrowski, die haar met zijn theorie over positieve desintegratie bijstaat in deze zoektocht naar zichzelf.

Vooral voor: mensen die graag psychologische zelfreflectie lezen.

Wolfsjong – Kevin Van Vliet

Na de dood van zijn vader vindt het hoofdpersonage de vaderfiguur waar hij wanhopig naar op zoek is in de asociale Oskar, een alcoholische kluizenaar die in het bos woont.

In nog geen 100 pagina’s zegt Kevin Van Vliet alles wat gezegd moet worden, en schept hij een interessant portret van fascinerende personages tegen de achtergrond van typisch Vlaamse dorpsmentaliteit, die herkenbaar is voor elke persoon die is opgegroeid onder de kerktoren.

Vooral voor: mensen met weinig tijd, die een goed boek willen lezen.

Annalin Van Biesen