Een nieuw begin

10 juni 2020

Debuteren is niet vanzelfsprekend, en al helemaal niet wanneer je feestelijke boekpresentatie noodgedwongen beperkt blijft tot vrolijk zwaaien naar je webcam of wanneer de boekenbijlagen het leeuwendeel van hun pagina’s vullen met lijstjes van quarantaine- en virusboeken. Daarom draaien we de klok graag even enkele weken terug en werpen we een blik op enkele verrassende en beloftevolle nieuwe namen.

Hier is alles veilig, het ambitieuze debuut van Anneleen Van Offel – onder meer bekend als gastvrouw van de vrije podia van De sprekende ezels - en de poëtische debuutroman Bult van Marieke De Maré waren het coronavirus nog net te snel af.

Valerie Tack debuteerde in de week van de lockdown met Rauw & alsof, een donkere roman waarin een jonge vrouw schijnbaar zonder reden haar vriend neersteekt. Het boek bevat trouwens enkele sleutelscènes die zich afspelen in Gent. Bij gebrek aan een officieel presentatiefeestje gaf Christophe Vekeman alvast online een lofrede.

Van stadslezer Bruno Asselbergh verscheen Tot nul herleid. Hier lees je er meer over.

In De afdaling brengt Koen Paes zijn passie voor wielrennen en muziek samen. Ideaal voor wie deze zomer het gemis aan muziekfestivals en rittenkoersen wat wil compenseren.

De afdaling

Roel Van Espen, jarenlang muzikant bij Vive La Fête, komt met Dood spoor, een ‘stationsroman voor gevorderden’ met een vette knipoog.

Rode nevel is het ambitieuze thrillerdebuut van Dirk Speelman. Hoe zal de wereld eruit zien in 2054? De klimaatverandering, AI en big data bepalen de toekomst.

Nog veel meer debutanten zijn er te vinden in Nederland. Judith Fanto debuteert met het overtuigende familie-epos Viktor, en ook Lianne Damen oogst lof met haar De smeekbede, over slavernij in de 18de eeuw in Suriname.

Historicus Ewoud Kieft onderzoekt in De onvolmaakten de relatie tussen mens en machine. In Ook mijn Holocaust toont Maurits De Bruijn hoe ons levensverhaal voortdurend gevormd wordt door anderen.

Viktor

Het originele Tussenruimte van Vannessa Oostijen verrast door de verschillende lagen en door de fijnzinnige bespiegelingen en illustraties.

Dichters Hannah van Binsbergen en Max Temmerman zijn strikt genomen geen nieuwe namen, maar met hun eerste roman Harpie en Coniferen, slaan ze beiden een nieuwe weg in. Gerda Blees publiceerde eerder al een verhalen- en een gedichtenbundel. Wij zijn licht is haar eerste roman.

Met zijn verhalenbundel Zelfs de vogels vallen won Frederik Willem Daem in 2016 al de Debuutprijs. Een prima opwarmer voor zijn pas verschenen debuutroman Tekens van leven.

Bovenstaande titels zijn slechts een greep uit het volledige aanbod. Een ruimere selectie vind je hier.

Freiko Calle

Coniferen