'Drie boeken': aflevering 103: Wim Oosterlinck praat met Ann Dooms

19 oktober 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In de aflevering 103: professor wiskunde en data-wetenschappen Ann Dooms.

"Ik ben eigenlijk altijd aan het lezen, en ik ben daar zeer gretig in; daardoor is de grens tussen werk en vrije tijd heel vaag."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/10/19/drie-boeken-103-ann-dooms/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/3Ybe736MH5mBg7Jlx7Vrbq

De boekenkast van ann dooms

Ann Dooms (1978) is professor wiskunde en data-wetenschappen (Mathematics and Data Science) aan de Vrije Universiteit Brussel, de VUB. Ze is gespecialiseerd in wiskunde voor digitale toepassingen, zoals het digitaliseren van oude manuscripten. Ze schrijft een column in de krant De Tijd waarin ze haar vakgebied toepast op de actualiteit. Ze schreef ook het boek Van melkweg tot moraal: wetenschap en verwondering, samen met Katleen Gabriels, over de plaats van de mens in het universum, waarin de schrijfsters ook vrouwelijke wetenschappers in de aandacht brengen die onterecht vergeten zijn. Haar recentste boek Wiskunde verschijnt in de Nerdland-reeks van Lieven Scheire.

Ad1

Ik ging naar haar toe op de VUB-campus in Etterbeek, waar we gingen zitten aan haar bureau. Links van mij een volgeschreven krijtbord met allerlei tekens die ik niet kon ontcijferen, achter mij een boekenkast, vòòr mij uitzicht op de campus én op Ann Dooms zelf. Ons gesprek ging over hoe je ervoor zorgt dat haar vakgebied toegankelijk is voor méér dan topspecialisten alleen, over lesgeven aan de universiteit, over haar zoontje en robots, over wiskunde in The Simpsons, en over het boek dat ze aan het schrijven is.

Ad2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Ann Dooms:

1. Simon Singh: Fermat’s last theorem
2. Lieven Scheire: Fysica
3. Hans Van de Water en Toon Verlinden: The floor is yours


Luister hier naar aflevering 103 van de podcast ‘drie boeken’ met professor wiskunde en data-wetenschappen Ann Dooms (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/103-ann-dooms-de-drie-boeken-die-je-moet-gelezen/id1480384949?i=1000539006367&l=nl

Ad3

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/10/19/drie-boeken-103-ann-dooms/


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck