'Drie boeken': aflevering 122: Wim Oosterlinck praat met Bart Moeyaert

1 maart 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 122 is zijn gast schrijver Bart Moeyaert.

"De afgelopen vijf jaar is er zo ongelooflijk veel gebeurd, mama en papa dood, grote prijs winnen, boek schrijven, verhuizen, samenwonen. Vandaar dat het mij absoluut niet verbaast dat ik deze drie boeken overhoudt. Op dit moment ben ik als een spons levens aan het opnemen om er dingen uit te leren."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/03/01/drie-boeken-122-bart-moeyaert/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2a5lbw8Ek5b1F7ciT7LwQ0

De boekenkast van bart moeyaert

Mijn gast in deze aflevering is schrijver Bart Moeyaert (1964), geboren als zevende zoon in een familie. Hij studeerde voor leerkracht en debuteerde al in 1983 met zijn boek Duet met valse noten. Hij schreef jeugdverhalen, romans, dichtbundels, scenario’s en theater. Enkele van zijn werken: Kus me, Blote handen, Broere, De schepping, Graz. Zijn boeken werden vertaald in meer dan 25 talen, hij vertaalde ook zelf. Bart Moeyaert is ongelooflijk veel gelauwerd; in 2019 kreeg hij zijn grootste prijs tot nu toe: de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award.

Bm1

Ik zocht hem thuis op; hij verhuisde in 2019 van Antwerpen naar Kalmthout. In het huis: een boekenkast die een enorm stuk van een grote muur bedekt, ik passeerde langs zijn schrijfkamer. We gingen zitten aan een tafel tussen keuken en living. Rond mij zag ik veel ruimte, een paar mooie foto’s en kunstwerken, en de tuin.

Je gaat luisteren naar een zeer introspectief gesprek. Bart Moeyaert vertelt waar hij nu, op dit moment mee bezig is. Het gaat over de heroriëntatie van zijn leven na de dood van zijn ouders, na zijn eigen scheiding ook. Over aanvaard worden als schrijver, over de lezing van Paul Auster die hij ooit bijwoonde. Ik vraag hem op het einde vlakaf naar het effect van de Astrid Lindgren Memorial Award op zijn boekenverkoop. En hij vertelt voor de eerste keer over het nieuwe boek dat hij aan het schrijven is.

Bm2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Bart Moeyaert:

1. Alma Mahler: Mijn leven
2. Paul Auster: Winterlogboek
3. Marina Abramović: Walk through walls

Luister hier naar aflevering 122 met schrijver Bart Moeyaert. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000552523701

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/03/01/drie-boeken-122-bart-moeyaert/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Bm3