'Drie boeken': aflevering 124: Wim Oosterlinck praat met Thomas Van der Plaetsen

8 maart 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 124 is zijn gast tienkamper Thomas Van der Plaetsen.

"Ik heb altijd graag gelezen, sinds ik jong was. Vroeger vooral non-fictie om bij te leren, de laatste jaren meer en meer in de richting van fictie. Non-fictie verandert door de tijd, het bewijs verandert, de onderzoeken veranderen, terwijl fictie altijd een soort van eeuwige waarheid raakt.”

Hier vind je de aflevering:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/03/08/drie-boeken-124-thomas-van-der-plaetsen/

Luister hier (via Spotify):
https://open.spotify.com/episode/41tZYI22dF85X1FjXSwVK8

Thomas Van der Plaetsen (1990) is tienkamper. Hij studeerde toegepaste informatica aan Hogent. In 2014 haalde hij brons op het wereldkampioenschap indoor. In datzelfde jaar werden bij hem afwijkende resultaten na een dopingcontrole vastgesteld. Bleek dat hij teelbalkanker had. Hij werd geopereerd en kreeg chemo. Én maakte een spectaculaire comeback. In 2016 werd hij Europees kampioen, datzelfde jaar behaalde hij een achtste plaats op de olympische spelen in Rio. Tijdens de olympische spelen in Tokio in augustus 2021 raakte hij geblesseerd bij de tweede discipline, het verspringen, en moest hij in een rolstoel weggereden worden. Hij is intussen geopereerd.

Thomas1

Thomas Van der Plaetsen tienkampt niet alleen, hij leest ook. We hadden afgesproken in zijn ouderlijk huis in Deinze in Oost-Vlaanderen. Waar we aan de livingtafel gingen zitten om over zijn drie boeken te praten.

Hij vertelt over de schrijver van wie hij alles gelezen heeft, of toch op één boek na dat klaar zat in zijn valies. Over zijn boekenkast in zijn huis in Zuid-Afrika. maar ook over blessures, over een speciale kinesitherapeut in Ierland, en op het einde vertelt hij wat hij denkt tijdens elke tienkamp.

Thomas2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Thomas Van der Plaetsen:

1. Richard Feynman: Surely you’re joking Mr. Feynman
2. Kurt Vonnegut: Mother night
3. Kazuo Ishiguro: The remains of the day

Luister hier naar aflevering 124 met tienkamper Thomas Van der Plaetsen. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000553250423

Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/03/08/drie-boeken-124-thomas-van-der-plaetsen/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Thomas3