'Drie boeken': aflevering 143: Wim Oosterlinck praat met Jinnih Beels

19 juli 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 143 is zijn gast Antwerps schepen van jeugd en onderwijs Jinnih Beels.

"Ik ben verliefd op alles met boeken.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/07/19/drie-boeken-143-jinnih-beels/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/33LjB8rga0BGhqDHHpvrGA


Jinnih Beels is schepen van jeugd en onderwijs van Antwerpen. Ze werd in 1976 in Calcutta geboren als dochter van een Indische moeder en een Belgische vader. Haar moeder werd vergiftigd, waarna ze als zesjarige naar België verhuisde met haar vader. Ze studeerde criminologie en ging bij de politie werken. Ze stapte over naar de politiek en werd in januari 2019 schepen in Antwerpen.

Ik zocht haar op in haar voorlopige schepenkabinet twee dagen voor ze zou verhuizen naar het gerenoveerde stadhuis van Antwerpen. We zaten in een straatje vlakbij, hier en daar zag ik al kartonnen dozen. Tijdens ons gesprek zat haar medewerker Michiel een beetje verder in dezelfde ruimte.

JB1


Jinnih Beels vertelt hoe ze als een razende begon te lezen op haar zesde, en hoe dat voortkwam uit iets wat er in de klas gebeurde.

Het gaat over de slinkse wijze waarop haar vader haar deed lezen over de Romeinse geschiedenis, en over het boek dat ze uitlas op het toilet van een hotel in Rhodos.

Het gaat over cynisme en politiek, over haar eigen rol die ze zwaar in vraag stelt, en over de Latijnse spreuken van haar burgemeester.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jinnih Beels:

JB2


1. Lale Gül: Ik ga leven
2. Khaled Hosseini: Duizend schitterende zonnen
3. Robert Harris: Cicero trilogie

Luister hier naar aflevering 143 met Jinnih Beels. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000570406815

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/07/19/drie-boeken-143-jinnih-beels/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

JB3