'Drie boeken': aflevering 144: Wim Oosterlinck praat met Jonathan Berte

26 juli 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 144 is zijn gast: CEO Jonathan Berte van RoboVision, een bedrijf uit Gent dat bezig is met artificiële intelligentie en robotica.


"Als je mij op een onbewaakt moment na vijf pinten in een Antwerps café zou tegenkomen, zou je mij uitspraken kunnen horen doen als: Ik heb geen bedrijf, ik heb een project van toegepaste filosofie met een deadline.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/07/26/drie-boeken-144-jonathan-berte/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2iDIPbCT7pzPjrBIVt8ngy


Jonathan Berte (1978) studeerde toegepaste fysica aan de Universiteit Gent, en specialiseerde in neuroscience in Zurich. Hij is oprichter en CEO van Robovision, een bedrijf dat toepassingen voor artificiële intelligentie ontwikkelt, en in de spits zit van de technologische ontwikkelingen van vandaag.

Ik trok naar het Technologiepark in Zwijnaarde bij Gent, waar een massa onderzoekscentra van bedrijven gevestigd is, en tussen het BASF Innovation Center, Ablynx, Innogenetics en centra voor medische biotechnologie staat ook het gebouw waarin Robovision gevestigd is.

Jonb1


Jonathan Berte deed zelf de deur voor me open. Ik zag meteen een inkomhal die vol stond met kartonnen dozen, met hier en daar een robotarm erop.

Ons gesprek ging over het boek van zijn vader dat hem deed beslissen om ingenieur te worden. Over het boek dat hem helpt de lange termijn te zien als bedrijfsleider. Over wat hij het moeilijkste vind als CEO en wat hij zichzelf in zijn functie heeft moeten leren.

Het gaat over filosofie, over ons brein en ons zelfbewustzijn, over Bach en robots. En Jonathan Berte vertelt tegen welke projecten Robovision al neen heeft moeten zeggen.

Jonb2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Jonathan Berte:

1. Douglas Hofstadter: Gödel, Escher, Bach
2. Max Tegmark: Life 3.0.
3. Simon Sinek: The Infinite Game

Luister hier naar aflevering 144 met Jonathan Berte. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000571165408

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/07/26/drie-boeken-144-jonathan-berte/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Jonb3