'Drie boeken': aflevering 150: Wim Oosterlinck praat met Tom Van Laere

6 september 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 150 is zijn gast muzikant Tom Van Laere van Admiral Freebee.


"Ik schrijf heel veel nummers over het ik-personage van het boek dat ik aan het lezen ben."


Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/09/06/drie-boeken-150-tom-van-laere/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/5pC7gbVQZCru0bwtpAkOmS

In deze aflevering is mijn gast Admiral Freebee, echte naam Tom Van Laere, geboren in 1975. Hij brak door met zijn tweede plaats in Humo’s Rock Rally in het jaar 2000.

Hij heeft al acht albums gemaakt. Het eerste heette gewoon Admiral Freebee, in 2021 verscheen The Gardener, zijn recentste album op het moment van ons gesprek.

De boekenkast van tom van laere


Bekende nummers zijn onder meer Rags ’n’ Run, Ever Present, Oh Darkness, Recipe For Disaster, Living For the Weekend, Always On the Run, Coming Of the Night en Not In It 4 Love.

Ik zocht Tom Van Laere thuis op, in zijn appartement in Borgerhout, waar ik meteen een reeks gitaren tegen de muur zag staan.

We gingen zitten aan tafel, ernaast een groot werk van kunstenaar en goede vriend Rinus Van de Velde.

Op tafel ook iets van Rinus Van de Velde: tussen ons in stond een asbak gemaakt van keramiek in de vorm van een tennisveldje.

AF 1


Hij is gek op boeken, kan er letterlijk niet over zwijgen, is ook bevriend met verschillende schrijvers. Hij vertelt in ons gesprek hoe hij te werk gaat om zijn liedjesteksten te schrijven, hoe romans hem inspireren om te schrijven.

Het gaat over vrolijke wanhoop. En over zijn gloednieuwe boekenkast, die staat op de plek waar voorheen zijn wc-papier stond.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Admiral Freebee:

1. Fjodor Dostojevski: Aantekeningen uit het ondergrondse
2. Fernando Pessoa: Ik is een ander
3. Jerzy Kosinski: Aanwezig

AF2


Luister hier naar aflevering 150 met Tom Van Laere. (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000578478722


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/09/06/drie-boeken-150-tom-van-laere/


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

AF3