'Drie boeken': aflevering 153: Wim Oosterlinck praat met Leo Van Broeck

27 september 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 153 is zijn gast architect en voormalig Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.


"Architectuur is een heerlijk beroep omdat het zo hybride is: het is alsof je waterdichte betaalbare gedichten moet maken."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/09/27/drie-boeken-153-leo-van-broeck/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/7c7iFJWMqOBIbaEHTygflX

De boekenkast van leo van broeck 1


Leo Van Broeck (1958) was Vlaams bouwmeester van 2016 tot 2020, dat is de persoon die het Vlaamse architectuurbeleid vorm moet geven. Hij is zelf uiteraard architect en oprichter van zijn eigen architectenbureau Bogdan en Van Broeck.

En hij geeft ook les, hij is professor bij de ingenieur architecten aan KU Leuven. Maar dit alles wil hij binnenkort minder doen. Minder werken, meer lezen én fotograferen. Want hij is ook fotograaf. In zijn appartement heb ik een indrukwekkend staaltje van zijn kunnen gezien: foto’s die eruitzien als kunstwerken.

Lvb1


Zijn appartement ligt op de 14de verdieping van een gebouw in het centrum van Brussel, hij legt in deze aflevering uit waarom. Bij het binnenkomen zag ik behalve veel kunst, ook gitaren staan en een piano. We gingen aan tafel zitten, met een fabelachtig uitzicht over heel Brussel.

Ons gesprek gaat over zijn zoon, die hij noemde naar een romanpersonage, over ruimtelijke ordening en biodiversiteit. Over zijn opleiding bij de Jezuïeten in Antwerpen, zijn engagement in het leven. En bij zijn derde boek wordt hij zo emotioneel dat hij met tranen in de ogen tegenover mij zit.

Lvb2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Leo Van Broeck:

1. Douglas R. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid
2. Pierre Chodelos De Laclos: Les Liaisons Dangereuses
3. Fruttero en Lucentini: De Minaar Zonder Verblijfplaats

Luister hier naar aflevering 153 met Leo Van Broeck. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000580741064

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/09/27/drie-boeken-153-leo-van-broeck/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Lvb3