'Drie boeken': aflevering 154: Wim Oosterlinck praat met Hetty Helsmoortel

4 oktober 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 154 is zijn gast wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel.


"Non-fictie is voor mij een rustpunt. Ik ben niet zo heel goed met mensen en sociaal en emoties, en een non-fictieboek lezen over hoe de wereld in elkaar zit, daar word ik rustig van."

De boekenkast van hetty helsmoortel

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/10/04/drie-boeken-154-hetty-helsmoortel/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/03Iv9Qe7kjKLYgjYF1sBTp

Hetty Helsmoortel (1986) is moleculair biologe en doctor in de gezondheidswetenschappen. Ze was kankeronderzoekster aan de Universiteit Gent, nu is ze wetenschapswatcher: ze spreekt over wetenschap op radio en tv en in de Nerdland-podcast. Ze maakt theatervoorstellingen over wetenschap: Missie 2021 en Missie 2022. Ze schrijft boeken en is de organisator van het Nerdland wetenschapsfestival.

HH1


Ik zocht haar thuis op, ze woont met haar vrouw en hun kinderen in Sint-Martens-Latem. De living wordt beheerst door een enorme tafel vol Lego, waarover zowel de kinderen als de ouders zeer enthousiast zijn. We gingen in de zetel zitten, naast de boekenkast die deel is van de livingmuur.

Ons gesprek gaat over rust vinden in het lezen van non-fictie. Over de depressie die ze had, de twijfel over haar beroepskeuze als wetenschapster en de herkenbaarheid die ze vond in één welbepaald boek. Over smartphones, crispr en schrijven in boeken. En ze vertelt welke feedback Lieven Scheire gaf op haar zaalshow en dat ze daar vervolgens niks mee deed.

HH2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Hetty Helsmoortel:

1. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
2. Cal Newport: Diep werk
3. Charles Darwin: Over het ontstaan van soorten

Luister hier naar aflevering 154 met wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000581479950

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2022/10/04/drie-boeken-154-hetty-helsmoortel/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

HH3