'Drie boeken': aflevering 157: Wim Oosterlinck praat met Johan Braeckman

25 oktober 2022

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In aflevering 157 is zijn gast filosoof Johan Braeckman.

"Tegenover de verhalen van de Trumps en de Putins moet je positieve verhalen kunnen brengen, die aansluiten bij de realiteit en dus geen fake news bevatten, maar waarin mensen zichzelf toch een rol kunnen toebedelen. Als je dat louter met feiten en statistieken doet, werkt het niet. Je hebt verhalen nodig."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/10/25/drie-boeken-157-johan-braeckman/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/0z8LvchHd3GVVEV0WpsQpB

De boekenkast van johan braeckman 1


Johan Braeckman (1965) is professor filosofie, verbonden aan de Universiteit Gent. Hij werkte op de afdeling wijsbegeerte toen ik daar studeerde, maar ik heb zelf nooit les van hem gehad. Hij was toen assistent van Etienne Vermeersch.

Hij heeft veel gewerkt rond evolutietheorie - ik zag het verzameld werk van Darwin in zijn boekenkast staan - en rond neurowetenschappen. Hij heeft het vaak over de spanning tussen rede en geloof, over kritisch denken, en voert graag strijd tegen pseudowetenschap en nonsens.

Jb1


Ik ging langs bij hem thuis in Wetteren, waar hij woont in een huis met een tuin. Ik werd verwelkomd door een gedicht dat met krijt geschreven stond op een luik voor het raam. We gingen zitten naast zijn werkruimte, die volledig omgeven is door boekenplanken.

Ons gesprek ging over hoe zijn ouders hem stimuleerden om te lezen. Over een specialleke aan zijn boekenkast. Over godsdiensten, sektes en filosofie. Over de organisatie SKEPP, en over het boek dat zijn dagelijks leven veranderde.

Jb2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Johan Braeckman:

1. Miguel de Cervantes Saavreda: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
2. Peter Singer: Animal Liberation
3. Megan Phelps-Roper: Unfollow

Luister hier naar aflevering 157 met Johan Braeckman. (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000583763917

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2022/10/25/drie-boeken-157-johan-braeckman/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Jb3