'Drie boeken': aflevering 168: Wim Oosterlinck praat met Fleur Pierets

10 januari 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 168 is zijn gast schrijfster, kunstenares en activiste Fleur Pierets.

"Kunstenaars zijn de seismografen van de tijd, ze hebben niet noodzakelijk de juiste antwoorden maar stellen wel de juiste vragen. Als ik sommige stukken van de geschiedenis niet begrijp, dan ga ik eerder naar wat de kunstenaars in dat tijdsbestek hebben gedaan dan naar geschiedenisboeken.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/01/10/drie-boeken-168-fleur-pierets/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/54WfXtk7cThbKvjKvxhDNf


Fleur Pierets (1973 is schrijfster, kunstenares en activiste.

In haar eerste boek, Julian, schreef ze over haar vrouw Julian, met wie ze als kunstproject wilde trouwen in alle landen waar het homohuwelijk toegelaten was. Maar na vier plaatsen, kreeg Julian de diagnose van een agressieve kanker. Ze stierf in januari 2018.

Het recentste boek van Fleur Pierets op het moment van ons gesprek heet Heerlijk monster en gaat over een road trip op basis van het boek Carol van Patricia Highsmith.

Zami


Ik zocht haar op in haar appartement in Antwerpen, waar ik verschillende boekenrekken zag, en ook nog heel wat boeken op tafel. We gingen aan tafel zitten om te praten.

Fleur Pierets vertelt over de kunstboeken die bij haar moeder in Spanje staan, over haar e-reader, over de verfilming van haar boek Julian. Het gaat over de vertegenwoordiging van vrouwen, zwarte mensen en gay mensen, over queer tijd en over hoe haar eigen puberteit eigenlijk pas begon op haar veertigste.

En ze vertelt haar geheim droom: dat de stadsbibliotheek van Antwerpen helemaal van haar is.

Ieder een lichaam

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Fleur Pierets:

1. Audre Lorde: Zami. A new spelling of my name
2. Olivia Laing: Ieder een lichaam
3. Angelo Tijssens: De randen

Luister hier naar aflevering 168 met Fleur Pierets (via Apple Podcasts): https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949?i=1000593335140

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/01/10/drie-boeken-168-fleur-pierets/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Angelo tijssens