'Drie boeken': aflevering 176: Wim Oosterlinck praat met Hafsa El-Bazioui

7 maart 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. In aflevering 176 is zijn gast Gentse schepen van jeugd Hafsa El-Bazioui.


"Mijn liefde voor boeken is ontstaan door mijn oma. Zij kwam uit Marokko en was analfabete, maar haar ogen glansden altijd als ik voor haar voorlas, zelfs in een taal die ze niet kende.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/03/07/drie-boeken-176-hafsa-el-bazioui/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/27zZIeRsMXIzMPtIl6f9nP

Zie mij


Hafsa El-Bazioui (1987) is schepen van jeugd en personeel in Gent. Ze werd in januari 2022 schepen na verrassend verkozen te worden in de gemeenteraadsverkiezingen; ze vertelt in deze aflevering over haar eigen verbazing.
Ze kwam in het nieuws als de eerste schepen met een hoofddoek. Op haar instagram zie je haar altijd positieve ingesteldheid én haar liefde voor boeken.

We spraken af in het Blinkhuis in Gent, een plek waar je terechtkan om te vergaderen, om rustig te werken, voor een gesprek of voor stilte. Elke ruimte heeft een naam, en wij gingen in kamer Glans zitten.

Kracht van hoop


Hafsa El-Bazioui vertelt over haar grootmoeder die analfabete was en voor wie ze voorlas. Over hoe ze opgroeide in een groot gezin in een sociale woning, over de rol die ze innam in het gezin en hoe die lijkt op de rol die ze nu inneemt in de politiek. Over ramen en spiegels, positiviteit en hoop, over Hafsa Hopsasa, en waarom er thuis niet veel boeken in haar boekenkast staan. En je hoort in deze aflevering waar ze allemaal niét aan gedacht had vòòr ze aan de verkiezingen deelnam en schepen werd.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Hafsa El-Bazioui:

1. Lut Celie & Bleekweide: Zie mij
2. Bleri Lleshi: De kracht van hoop
3. Hind Eljadid: Kruimeldief

Kruimeldief


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/03/07/drie-boeken-176-hafsa-el-bazioui/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck