'Drie boeken': aflevering 180: Wim Oosterlinck praat met Griet Hoet

4 april 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die ze volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 180 is paralympisch wielrenster Griet Hoet.


"Mijn lievelingsboek uit mijn jeugd gaat over een jongen die blind wordt. Ik heb het gelezen toen ik een jaar of 12 was, terwijl ik pas ontdekt heb dat ik zelf slechtziend werd op mijn 24ste.”

Griet Hoet (1978) is paralympisch wielrenster. Ze lijdt aan een oogziekte, waardoor haar zicht beperkt is én achteruitgaat. Ze reed wedstrijden op een tandem samen met Anneleen Monsieur, met wie ze intussen ook een koppel vormt. Samen wonnen ze op de baan negen WK-medailles. In Tokio in 2021 haalden ze paralympisch brons op de kilometer. Eind 2022 stopte ze met haar carrière. Ze vertelt in deze aflevering waarom.

Beer


Griet en Anneleen wonen in Ekkergem, een wijk in Gent, samen met de dochter van Anneleen. Bij het binnenkomen zie je meteen een twintigtal fietsen staan, waaronder verschillende tandems. We gingen binnen aan tafel zitten om over boeken te praten.

Griet2

Ondanks haar oogziekte leest Griet Hoet heel graag. Ze vertelt in deze podcast hoe ze dat precies doet. We praten over haar sportcarrière, en over hoe de eindfase van haar ziekte eruitziet. Griet Hoet is iemand die de hele tijd benadrukt wat ze wél nog kan. Met ups en downs, zegt ze. Indrukwekkend.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Griet Hoet:

1. Jaap Ter Haar: Het wereldje van Beer Lighthart
2. Heen en veer Watersportbaan
3. Lucinda Riley: De zeven zussen

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/04/03/drie-boeken-180-griet-hoet/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

Griet3