'Drie boeken': aflevering 185: Wim Oosterlinck praat met Fred Brouwers

9 mei 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 185 is oud-radiopresentator Fred Brouwers.


"Ik ga in boeken graag terug naar het verleden. Liever terug naar het verleden dan hedendaagse dingen. Het leven van nu, daar kunnen we ons een indruk van maken. Het verleden moet je altijd indirect in je opnemen, daar weten we zo weinig van.”

De boekenkast van Fred Brouwers


Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/05/08/drie-boeken-185-fred-brouwers/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/5eLbWTzTaQyI46EGaMt6tW

Fred Brouwers (1948) is gepensioneerd radiopresentator; hij werkte lang voor Klara, voor televisie presenteerde hij vele jaren de Koningin Elisabethwedstrijd.

Hij presenteert ook geregeld klassieke concerten en schreef verschillende boeken over klassieke muziek.

FB1


Ik ging bij Fred Brouwers thuis langs, hij woont in Heusden-Zolder. Zijn vrouw zat in de zetel met een gebroken enkel - ze was van de trap gesukkeld - ze zat in de zetel een boek te lezen.

We gingen naar zijn bureau vol boekenkasten om daar over zijn drie boeken te praten.

Hij vertelt over zijn leraar Nederlands in het middelbaar die hem boeken liet lezen die in die tijd verboden waren in het katholieke onderwijs. Hij vertelt over een eigen boek dat net in New York verschenen is. Ik vraag hem of hij de radio niet mist en wat hij het belangrijkste moment uit zijn carrière vindt.

FB2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Fred Brouwers:

1. Multatuli: Max Havelaar
2. Hans Fallada: Der Trinker
3. Amin Maalouf: Leon L’Africain

Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/05/08/drie-boeken-185-fred-brouwers/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck

FB3