'Drie boeken': aflevering 200! Wim Oosterlinck praat met Sandro Veronesi

16 augustus 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 200 is de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi.

"I studied architecture in Florence and it gave me structure. It's the same if you compose a book or a building: there are rules, there is harmony. It's not by chance that Michelangelo made this wonderful masterpiece: things respond to rules.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomst...

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episo...


Welkom bij deze jubileumaflevering van de podcast 'drie boeken'. Sandro Veronesi is een bestsellerauteur, wereldberoemd en bejubeld. Hij won twee keer de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië. Voor Kalme chaos, en ook voor De kolibrie, een boek uit 2019. Zijn recentste boek op het moment van ons gesprek schreef hij samen met filmregisseur Edoardo De Angelis. Het heet Commandant, Commandante in het Italiaans, en is het verhaal van kapitein Salvatore Todaro, die in de tweede wereldoorlog de aanvoerder is van een Italiaanse onderzeeër. Het boek is ook een film.

Karamazov


Sandro Veronesi woont in Rome en heeft vijf kinderen. Ik sprak hem via de telefoon in Toscane waar hij op vakantie was. Ik zag het achter zijn rug langzaam donker worden. Het gesprek is helemaal in het Engels.
Hij vertelt over over zijn oude leraar in het middelbaar die hem Dostojevski te lezen gaf, een shock, zegt hij zelf. Hij kiest de beste Italiaanse roman van de twintigste eeuw. Hij vertelt over het juiste pad bewandelen als schrijver, en wat hij in het schrijven ondraaglijk vindt. Over een boek van hemzelf dat niemand nog leest, en eigenlijk bijna niemand gelezen heeft. Over Roger Federer, Tom Barman, over zijn liefde voor Antwerpen en over zijn eigen radiostation.

Volcano


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Sandro Veronesi:

1. Fjodor Dostojevski: The Brothers Karamazov
2. Malcolm Lowry: Under the Volcano
3. Raffaele La Capria: Ferito a morte


Foto’s en info bij deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/08/15/drie-boeken-200-sandro-veronesi/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.comFerito