'Drie boeken': aflevering 202: Wim Oosterlinck praat met Dominique Deruddere

30 augustus 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 202 is filmregisseur Dominique Deruddere.

"Ik ben filmregisseur, maar ik ben ook een beetje een gefrustreerd schrijver. Toen ik jong was, schreef ik verhalen: een geweldige manier om je te uiten.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/08/29/drie-boeken-202-dominique-deruddere/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/7zicuKoO2ZxJ01ItisjH6a


Dominique Deruddere (1957) was een van de eerste Vlamingen die films ging maken in Hollywood. Hij debuteerde met de film Crazy Love, gebaseerd op het werk van Charles Bukowski. Daarna maakte hij onder meer de films Wait Until Spring Bandini, Suite 16 en Hombres Complicados. Voor zijn film Iedereen beroemd werd hij genomineerd voor een Oscar als beste buitenlandse film. Hij maakte ook een documentaire over goede vriend Arno. Zijn recentste film The Chapel gaat over de Koningin Elisabethwedstrijd en was onder meer te zien op het filmfestival van Shanghai. Hij schreef recent ook een boek: Met de helm geboren. Memoires van een filmmaker.

Deruddere1


Het was een avontuur om hem vast te krijgen. Hij zat eerst in Los Angeles, moest naar Shanghai maar uiteindelijk lukte het toch, gewoon op zijn appartement vlakbij het casino van Oostende.

Hij vertelde al meteen dat hij zijn drie boeken niet bij zich had; ze lagen alle drie in L.A. Hij vertelt onder meer over zijn ontmoeting met Charles Bukowski, over het hoogtepunt van zijn carrière tot nu toe, en over de films die hij heel graag nog wil maken. En hij komt met een verhaal over het appartement van zijn buurman in Brussel: Arno.

Deruddere2


Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Dominique Deruddere:

1. Thomas B. Costain: For My Great Folly
2. Charles Bukowski: Ham on Rye
3. John Fante: Ask the Dust

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/08/29/drie-boeken-202-dominique-deruddere/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Veel luister- en leesplezier,

Wim Oosterlinck

Deruddere3