'Drie boeken': aflevering 203: Wim Oosterlinck praat met Annet Schaap

6 september 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 203 is de schrijfster van Lampje: Annet Schaap.

"Ik heb altijd een soort steady leven met boeken. Het is wel veranderd sinds ik zelf schrijf. Het is moeilijker.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/09/05/drie-boeken-203-annet-schaap/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/07zBrAH2STBAblkPnp4Vc0

De boekenkast van Annet Schaap


Annet Schaap (1965) heeft ongeveer 200 kinderboeken geïllustreerd. jaren geleden besliste ze plots om haar leven om te gooien en haar passie te volgen: ze wilde altijd liever schrijfster zijn dan illustratrice. Dus schreef ze het jeugdboek Lampje. Voor dat boek kreeg ze alle prijzen die in Nederland en Vlaanderen te krijgen vallen. Waaronder De Woutertje Pietersen prijs, De Gouden Griffel, in Vlaanderen de Boekenleeuw en in Italië de Premio Strega Ragazze e Ragazzi. Na Lampje schreef ze nog: De meisjes en illustreerde ze Misjka, een boek dat de Zilveren Penseel én de Boon literatuurprijs won.

Annet1

Annet Schaap woont in Utrecht in Nederland, ik ging bij haar thuis op bezoek. De voordeur stond open toen ik aankwam - het is een rustig straatje waar ze woont. We gingen aan tafel zitten in de woonkamer, waar ik een boekenkast zag en waar overal tekeningen en kunstwerkjes hingen, deels van zichzelf. We gingen aan tafel zitten, ze ging thee maken en we begonnen. Ze vertelt over haar carrièreswitch van illustrator naar schrijver, en hoe dat samenging met nog een andere totale switch in haar leven. Over haar aller-favoriete boek, een boek dat ze haar man wil doen lezen omdat dat belangrijk is voor haar. Ze hoopt dat het gaat lukken. Over het compleet onverwachte megasucces van Lampje, en de de druk die ze daardoor nu voelt. Over haar twijfels over zichzelf bij het schrijven.

Annet2


En ze vertelt over de ontdekking die ze net gedaan heeft, dat ze één ding uit Lampje ‘gepikt’ heeft uit een tv-reeks, en dat ze dat zelf helemaal vergeten was.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Annet Schaap:

1. Theo Thijssen: Kees de jongen
2. Michael Ende: Momo en de tijdspaarders
3. Annie M. G. Schmidt: Tot hier toe (gedichten en liedjes voor radio, toneel en televisie 1938-1985)

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/09/05/drie-boeken-203-annet-schaap/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Annet3