'Drie boeken': aflevering 209: Wim Oosterlinck praat met Merho

17 oktober 2023

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 209 is De Kiekeboes-tekenaar Merho.


"Als kind las ik helemaal niet. Ik kom uit een tijd dat de strips nog door de scholen als des duivels beschouwd werden. Maar mijn moeder was zo verstandig om te zeggen: laat hem strips lezen, dan leest hij tenminste dat."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/10/17/drie-boeken-209-merho/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2k2QqyXIlovsF2FCnQSO2K

Kast Merho


Merho (1948) begon zijn carrière als striptekenaar bij Studio Vandersteen. Al wilde hij liever iets anders doen - dat vertelt hij in deze aflevering van de podcast. In 1977 begon hij te werken voor de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. In 1979 verscheen het eerste avontuur van Kiekeboe in albumvorm: De wollebollen. Van De Kiekeboes zijn meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. In 2023, het jaar van zijn 75ste verjaardag, maakt Merho bekend dat hij stopt met De Kiekeboes. Zijn laatste album heet Seizoensfinale. Er verschijnt ook een autobiografie: Merho: Of Moet Ik er een Tekeningetje bij Maken?

Merho1


Ik zocht Merho op in het appartement waar hij werkt, en waar ook zijn archief is. Hij vertelt over zijn werk bij Willy Vandersteen, over de toekomst van De Kiekeboes en over de thriller die hij wil schrijven nu hij tijd heeft.
En op het einde trekt hij de kasten open die achter mijn rug staan, en toont hij wat erin zit.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Merho:

1. Sanne Thierens: Mjoezikul
2. Jussi Adler-Olsen: Q reeks
3. Charles M. Schulz: The complete Peanuts

Merho2


Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2023/10/17/drie-boeken-209-merho/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

Merho3